Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

EU:n budjetti paisuu kuin pullataikina

  • Herman van Rompuy (Guillaume Paumier / Wikimedia Commons, CC-by-3.0)
    Herman van Rompuy (Guillaume Paumier / Wikimedia Commons, CC-by-3.0)

YLE uutisoi tänään, että EU on PA, ja tämän vuoksi EU:n budjettiin ollaan esittämässä 8 % lisäystä. Unioni käytti toimintaansa 142 miljardia euroa jäsenvaltioiden rahaa vuonna 2011, mutta se ei riitä, vaan tälle vuodelle tarvitaan 11 miljardia lisää. Olisiko jo aika viheltää peli poikki EU:n tuhlaamiselle? Herman van Rompuylle maksetaan enemmän palkkaa kuin Barack Obamalle. Kuka on oikeasti sitä mieltä, että tämä harmaahiiri, van Rompuy, on Euroopalle tärkeämpi henkilö kuin Obama on USA:lle? Eihän van Rompuy ole edes kansan valitsema.

EU:n tuhlaus on laajamittaista. Kyseessä on todellinen helvetinkone, joka toimii täysin vailla mitään kulukuria. Se on todellakin kuin Hakkaraisen neitsytpuheessaan mainitsema K-kaupan Väiski, joka voi aina vaan vaihtaa hyllyyn isompia hintalappuja ja asiakkaiden on pakko maksaa. Yksittäisellä kansalaisilla tai edes kansalaisliikkeillä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa EU:n rahankäyttöön. Kyseessä on teknokraattien johtama parlamentaarisen vaikutuksen ulkopuolella toimiva koneisto.

Hyvä esimerkki EU:n tuhlauksesta on EU-parlamentin viikottainen reissaus Brysselin ja Strasbourgin välillä, joka perustuu historialliseen valtataisteluun ja jolla ei ole mitään käytännön perustetta. Tämä järjetön matkustusruletti maksaa EU:n veronmaksajille joka vuosi 200 miljoonaa euroa ja tuottaa yli 20.000 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Käytännön muuttamiseksi ja parlamentin pysyväksi sijoittamiseksi yhteen paikkaan kerätty kansalaisvetoomus, jonka on allekirjoittanut yli 1,2 miljoonaa EU-kansalaista. Vetoomuksella ei ole ollut mitään vaikutusta. Kaikki on ennallaan, koska EU:lla ei ole mitään todellista motiivia säästää. Eikä ole jatkossakaan, jos EU:n jäsenmaat hyväksyvät aina vaan kumileimasimen tapaisesti vuosittaiset 5-8 % korotukset EU:n budjettiin.

Sitäkin sietäisi kysyä, minkä signaalin EU lähettää velkakriisissä kiehuville jäsenmailleen, jos se ei itse kykene minkäänlaisiin kulusäästöihin, vaan päinvastoin oma budjetti paisuu kuin pullataikina?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Täyttä asiaa kirjoitat. Eu:ni on todella kaukana demokratiasta!

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Eiköhän tuo kaadu omaan mahdottomuuteensa kun tietoisuus lisääntyy (uusin tutkimus ei vaan sitä tue, siis tietoisuuden lisääntymistä). Toki poliitikot yrittää pitää kulissia pystyssä mahdollisimman pitkään, osin jopa valheellisin perustein, omien etujen turvaamiseksi.

Juho Aalto

Budjettien paisuminen siellä missä on pukumiehiä elämässä veronmaksajien rahoilla taitaa olla verrattavissa luonnonlakiin. Mielestäni alkaa olla selvää mihin suuntaan suuret byrokratiakoneistot ovat matkalla. Nämä poliitikot ovat luultavasti keksineet maailman tuottavimman liikeidean: nimi paperiin ja rahat taskuun muilta.

Jorma Laine

Samaan aikaan toisaalla:

Tänään julkistetun Eva:n tutkimuksen mukaan EU:n kannatus suomessa on suurempaa kuin koskaan. 55% kansalaisista kannattaa EU:ta, Euroa ja Emu:a avoimesti, Noin 20% vastustaa edellämainittuja. Loput 25% on varovaisempia lausunnoissaan.

Tämän kaltainen tutkimustulos ennustaa myös huonoa aikaa kunnallisvaaleja ajatellen niille puolueille, jotka ovat kärkkäimmin EU:ta vastaan.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/03/28/...

Käyttäjän Puutarhuri kuva
Reijo Kamula

Minkälainenhan kannatus % löytyisi rehelliseen kysymykseen? Kannatatko suomalaisten verorahojen käyttämistä miljardeihin nouseviin eu-jäsenvaltioiden velkavastuisiin?

Jorma Laine

Et tainnut lukea linkin takana olevaa..?

"Kansalaiset edellyttävät tiukkaa linjaa vaikeuksiin joutuneiden EU-maiden tukemisessa. Hallituksen linja saa kritiikkiä, sillä enemmistö 54 prosenttia arvioi Suomen suhtautuneen ongelmiin ajautuneiden euromaiden tukemiseen liian myöntyvästi."

Toinen asia tietysti sitten on, onko esittämäsi kysymys niinkää rehellinen? Vaiko johdatteleva ja asenteellinen?

Juho Aalto

Kuulin itse saman radiosta. Keneltäköhän tuossa tutkimuksessa on kysytty, kun vuoden päivät kaikissa gallupeissa ihmiset vastustaa EU:ta ja rahaliittoa?

Jorma Laine

Kieltämättä 20% hyppäys kannatuksessa on aika ihmeellisen kuuloinen..Ei se tietysti mahdotonta ole, mutta jos tutkimuksessa on haastateltu vaikkapa 1300 Kauniaislaista, niin johan se vaikuttaa..;D

Jaakko Anttila

EU:n talousarvion loppusumma on vain runsaat kaksi kertaa Suomen valtion talousarvion loppusummaa suurempi.

EU:ssa on 550 miljoonaa asukasta, Suomessa on 5,5 miljoonaa asukasta.

Asukasta kohti laskettuna Suomen valtion talousarvio on sata kertaa EU:n talousarviota suurempi.

Anis Harran

"Olisiko jo aika viheltää peli poikki EU:n tuhlaamiselle?"

Olisi. Mutta ei vain EU:n.

Toimituksen poiminnat