Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

Esko Valtaoja löi faktat pöytään - lukekaa

  • Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja (Kuva: Turun Sanomat)
    Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja (Kuva: Turun Sanomat)

Harvemmin tulee tällaisia linkkibloggauksia tehtyä, mutta käykää hyvät ihmiset lukemassa Esko Valtaojan kolumni Turun Sanomista.

 

Esko lyö siinä faktat pöytään (osa siteerauksia):

 

-Muslimimaat tuottavat vain 1,2 prosenttia maailman luonnontieteellisestä kirjallisuudesta, tuskin kaksi kertaa enemmän kuin piskuinen Suomi.

 

-Koko arabimaailma on kääntänyt tuhannen vuoden aikana yhtä monta vieraskielistä kirjaa kuin Espanjassa käännetään vuodessa

 

-Kairon Al-Azhar-yliopistossa opetettiin vielä viisikymmentä vuotta sitten, että Aurinko kiertää maata. Elokuvantekijän surmaamista vaatinut uskonoppinut sattui muuten olemaan Al-Azharin professori.

 

-Ottomaanien mahtavassa valtakunnassa painettiin ensimmäinen arabiankielinen kirja vasta vuonna 1729. Kolmetoista vuotta myöhemmin, kolmesataa vuotta Johannes Gutenbergin jälkeen, oli painettu kokonaista seitsemäntoista kirjaa, mutta sekin oli liikaa uskonoppineille ja kirjapaino suljettiin.

 

-Yhtäkään merkittävää löytöä tai keksintöä ei islamilaisesta maailmasta ole tullut yli seitsemään vuosisataan

 

Kirjoituksensa Valtaoja on otsikoinut "Islamin todelliset viholliset". Paavo Haavikon sanoin: "Ne tekevät sen itse."

 

--

Lisäys 19.9. Kirjoitukseni on saanut paljon kommentteja. Haluan sanoa omalta osaltani, että en usko länsimaalaisten ihmisten kaikkivoipaisuuteen. Uskon siihen, että länsimaalainen järjestelmä, joka perustuu demokratiaan, oikeusjärjestelmään, avoimeen kilpailuun ja tieteeseen, on täysin ylivoimainen verrattuna muslimimaiden hapettomaan yhteiskuntajärjestelmään. Kun sanoin, että ne tekevät sen itse, tarkoitin Valtaojan tavoin, että islam rappeuttaa itse itsensä.

 

Lisäksi olen sitä mieltä, että länsimaissa on vastustettava kiivaasti kaikkia kehityskulkuja, jotka uhkaavat tuoda länsimaiseen järjestelmään piirteitä islamismin hapettomista osista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (155 kommenttia)

Harri Rautiainen

Ja näitä neroja sitten pitäisi tuoda maatamme rikastuttamaan?

Petri Haapa

"Ja näitä neroja sitten pitäisi tuoda maatamme rikastuttamaan"

Haloo, eivät he ole ihmistä kummempia, uskonto vain tekee heistä hölmöjä, vähän samaan tapaan kuin kristinusko Euroopassa muutama sata vuotta sitten.

Susanna Kinnunen

Avainsanat "muutama sata vuotta sitten".

Petri Haapa

"Avainsanat "muutama sata vuotta sitten"."

Niinpä, missä Euroopan tiede olisikaan ilman kristinuskon taannuttavaa vaikutusta.

Susanna Kinnunen

Tuo olikin mainio argumentti islamin puolesta....

Susanna Kinnunen

No tota, Valtaojan mittarilla me ei olla neroja kukaan tässä.

Eikä näitä nyt käsittääkseni kukaan tänne sen kummemmin tuo.

Mietittävää tässä on erityisesti niille, jotka morkkaavat sekulaaria yhteiskuntaamme "samoista ongelmista" tai muistuttavat noitavainoista ja inkvisitiosta.

Islamilainen kulttuuripiiri tosiaan on joillain tavoilla jäänyt jälkeen ja tätä ei edes Lauri Gröhnin raivokas kristillisyydenviha muuta yhtään miksikään.

Samuli Mikkola

Kuinkas suuren osan luonnontieteellisestä kirjallisuudesta Harri sitten on kirjoittanut?

Susanna Kinnunen

Valtaoja on ainakin kirjoittanut enemmän kuin sinä, uskallan epäillä.

Petri Haapa

En halunnut tuolla linkillä puolustella yhtäkään uskontoa. En siis sen paremmin islamia, kuin buddhalaisuutta tai kristinuskoa tai shintolaisuutta.

Susanna Kinnunen

Et niin, koska olet han-balansoija.

Islam jarruttaa tieteen kehitystä ja kehitystä ylipäänsä islamilaisissa maissa. Voit myöntää sen vain, jos henkäiset "kyllä kaikki muutkin uskonnot jarruttavat".

Han-balansointisi on sikäli kiero, että itse olet kuitenkin sekulaari ja asut sekulaarissa, edustyksellisessä maassa, joten balansointisi kohde onkin itse asiassa mikael-torppalainen vähemmistö Suomessa.

Petri Haapa

En ole mikään balansoija, enkä pidä luokitteluista enkä luokittelijoista, mutta minusta kaikki uskonnot on mitä suurimmassa määrin huuhaata.

Petri Haapa

"Voit myöntää sen vain, jos henkäiset "kyllä kaikki muutkin uskonnot jarruttavat"."

Voin myöntää sen koska tahansa, mutta kun se tosiasia on, että kaikki uskonnot jarruttavat.

Petri Haapa

"Han-balansointisi on sikäli kiero, että itse olet kuitenkin sekulaari ja asut sekulaarissa, edustyksellisessä maassa, joten balansointisi kohde onkin itse asiassa mikael-torppalainen vähemmistö Suomessa."

Meni hiukkasen metsään luonnehdintasi, mutta kierosti;-)

Seppo Hildén

Esko Valtaoja saa nyt todennäköisesti fatfan eli tappotuomion joltain korkealta imaamilta jollei maassamme asuvat omat kiihkomuslimit kerkiä kivittää häntä kuoliaaksi sitä ennen.

Sääli, Valtaojan avaruusjuttuja oli kiva kuunnella TV:n keskusteluohjelmissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ikävä kyllä kyseessä on lainaukset Kari Enqvistin tuoreesta kirjasta, joten menee kaksi hyvää miestä kerralla.

Samuli Mikkola

Suomessa kivitetäänkin ihmisiä liukuhihnalta kiihkomuslimeiden toimesta. Todellisuudessa meillä ovat aivan kotimaiset uskonyhteisöt niitä, jotka todella ovat painostustoimia yrittäneet esim. lestadiolaiset p-fiilijuttujaan peitellessä.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Ottomaanien mahtavassa valtakunnassa painettiin ensimmäinen arabiankielinen kirja vasta vuonna 1729."

Ja kyseinen painettu kirjanen oli unkarilaisen käännnynäisen Ibrahim Muteferrikan kirjoittama ja myös painama. Aiheena ottomaaniarmeijan modernisointi.

Jari Tuomoja

"-Kairon Al-Azhar-yliopistossa opetettiin vielä viisikymmentä vuotta sitten, että Aurinko kiertää maata."

Ja Suomessa opetetaan peruskoulussa, että Jeesus nousi kuolleista sekä kävi manalassa pelastamassa sieluja.

"Yhtäkään merkittävää löytöä tai keksintöä ei islamilaisesta maailmasta ole tullut yli seitsemään vuosisataan"

Mutta sinäkin käytät arabialaisia numeroita joka päivä. Ja jos löydöistä puhutaan, niin määrittele "merkittävä löytö". Tieteen julkaisut ovat näitä täynnä, suosittelen tutustumaan vaikka Science -nimiseen julkaisuun ennen kuin kirjoitetaan jos jonkinlaista huttua "totuutena".

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

"Mutta sinäkin käytät arabialaisia numeroita joka päivä."

Totta, niin käytän. Aikanaan asiat olivat toisin, mutta viimeiset 500 vuotta länsimaat ovat nousseet ennennäkemättömään kukoistukseen ja vastaavasti muslimimaat ovat kääntyneet sisäänpäin, ja kuihtuneet.

Tästähän Valtaojan kolumnissakin oli kyse.

Taha Islam

Muslimimaat eivät ryöstäneet ja orjuuttaneet muita maita. Senhän Valtaoja unohti. Euroopan hienot yliopistot, Sorbonnet ja muut on rahoitettu ryöstämällä mm. Karibianmeren saarten ja Kongon kansallisvarallisuus ja työvoima.

Aimo Särkijärvi

Niinköhän ei ryöstäneet.Mitä muslimit tekivät varhaiskeskiajalla Espanjassa ja Portugalissa?
Netissä jopa pyörii ISISIN video, jossa uhotaan vallattavan takaisin nykyiset Espanjan ja Portugalin hallussa olevat alueet Pyreneiden niemimaalla.

Jari Tuomoja

Määrittele se "merkittävä löytö".

Voisiko se olla vaikka Muhammad Yunusin nobelin arvoinen suoritus? Sehän oli "merkittävä löytö". Tai Abdus Salamin saama nobel fysiikasta? Tai Ahmed Zewailin saama nobel kemiasta? Eivätkö ne olekaan merkittiviä saavutuksia ja löytöjä?

Santtu Nurmi

Taha islamille vaan sen verran, että varmaan tiedät kuka sitä orjakauppaa pyöritti eli keräsi orjat ja myi ne eteenpäin? Ai niin muslimit, no siitä sitten enemmän ensi jaksossa. Vaikutat aivopestyltä, oletko harkinnut tätä:

http://www.uskontojenuhrientuki.fi/

Mark Bayer

Yunus sai SääliNobelin pikavippien kehittämisestä. Todella merkittävä keksintö.

Taha Islam

"Taha islamille vaan sen verran, että varmaan tiedät kuka sitä orjakauppaa pyöritti eli keräsi orjat ja myi ne eteenpäin? Ai niin muslimit, no siitä sitten enemmän ensi jaksossa."

Viittaatko arabeihin? Arabian niemimaan arabit ottivat aika vähän osaa orjakauppaan.

Jouko Koskinen

Taha islam 'Muslimimaat eivät ryöstäneet . . .' ?

Tulivat länteen jakamaan ylivertaista viisauttaan moskeijoiden rahottamisessa paikallisia verottamalla. Historia toistuu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Reconquista

'Moskeija' nimi on peräisin Espanjasta: La Mezquita sijaitsee Córdoban kaupungissa Andalusiassa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Taha: "Muslimimaat eivät ryöstäneet ja orjuuttaneet muita maita."

Mene kirjastoon. Lainaa mikä tahansa uudehko kirja Afrikan historiasta.

Muslimimaiden orjakauppa arvioidaan olleen samaa luokkaa Amerikan ja Euroopan kanssa. Islam kieltää toisen islaminuskoisen orjuuttamisen, joten ongelma ratkaistiin käyttämällä afrikkalaisia orjia joita tarvittiin pääasiassa maataloudessa. Onko Taha kuullut esim. Sansibarista ja sen historiasta?

http://en.wikipedia.org/wiki/Arab_slave_trade

"Historians estimate that between 10 and 18 million Africans were enslaved by Arab slave traders and taken across the Red Sea, Indian Ocean, and Sahara desert between 650 and 1900"

Samuli Mikkola

"Muslimimaat eivät ryöstäneet ja orjuuttaneet muita maita."

Saudi-arabiassa on orjuudelle (ehkä?) yritetty tehdä jotain vasta aivan viime vuosina. Orjuus on todellisuutta muuallakin islamilaisessa maailmassa.

Ottomaanien valtakunta valloitti ja orjuutti Bysantin/Kreikan, Balkanin maat, Unkarin, Bulgarian jne. jne. Itse asiassa koko islam lähti varsin pieneltä alueelta ja se valloitti sekä orjuutti koko lähi-idän ja pohjoisen Afrikan kristityt alueet.

Suuressa osassa islamilaista maailmaa uskonnollisten vähemmistöjen olot ovat huonot, koska heidän temppelinsä on valloitettu ja kansa orjuutettu.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Arabialaiset saivat lukujärjestelmänsä, mukaan lukien nollan, intialaisilta.

Muslimit ovat kylläkin sotineet, ryöstäneet ja orjuuttaneet sangen laajasti kautta maailman ja kautta historian. Esimerkiksi nyk. Turkin, Syyrian jne alueet olivat kristillisiä, niihin oli kristinusko levinnyt rauhanomaisesti jo apostolien ajoista ensimmäisillä 100-200-luvuilla. Islam vietiin niihin miekan ja alistamisen kautta. Miljoonia ihmisiä myös tapettiin, kun islam vietiin miekan avulla nyk Intian alueelle.

Islamilaiset vastasivat Afrikan ja Välimeren alueen orjakaupasta. He ostivat ja ottivat Afrikan sisämaasta orjia, jotka rannikolla myivät sitten mm Amerikoihin vietäviksi.

Joten unohtakaa ne pinnalliset heitot "kyllä kristitytkin jne", kannattaa hieman lukea laajemmin sitä historiaa, kuin mitä peruskoulun oppikirjat haluavat kertoa.

Elias Paatos

Taha Islam voisi opiskella itsekin enemmän historiaa, ja vähemmän koraania niin meidän ei tarvitsisi lukea noin järjettömiä aivopieruja.

Harri Rautiainen

JT: "Mutta sinäkin käytät arabialaisia numeroita joka päivä."

Kyllä ne oli keksitty Intiassa hindujen toimesta. Nimitys on harhaanjohtava.

Wiki: "Arabic numerals or Hindu numerals or Hindu-Arabic numerals or Indo-Arabic numeralsare the ten digits (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9). They are descended from the Hindu-Arabic numeral system developed by Indian mathematicians,... "

Susanna Kinnunen

Arabialaiset numerot -argumentti on sekä osin väärä että Valtaojan pointti - ne ovat kaukaista menneisyyttä. Sekulaari länsi on karannut - ja se karkasi jo ennen varsinaista sekularisaatiota.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Mutta sinäkin käytät arabialaisia numeroita joka päivä." Numerosymbolit 1–9 kehitettiin Intiassa 400-luvulla eaa., ja nollaa vastaavan symbolin otti ensimmäisenä käyttöön 400-luvulla elänyt intialainen matemaatikko Aryabhata. Profeetta Muhammad perusti uskontonsa 200 vuotta myöhemmin.

Petri Haapa

Siteeraan Wikipediaa "By 130 AD, Ptolemy, influenced by Hipparchus and the Babylonians, was using a symbol for zero (a small circle with a long overbar) within a sexagesimal numeral system otherwise using alphabetic Greek numerals. Because it was used alone, not just as a placeholder, this Hellenistic zero was perhaps the first documented use of a number zero in the Old World."

Jaakko-Matti Kaakinen

Arabi ei ole sama kuin muslimi.

Petri Haapa

Näin on, mutta tätä on ilmeisen vaikea joidenkin käsittää

Käyttäjän sampocollander kuva
Sampo Collander

"Taha islam", Balkanilla muslimit teurastivat moneen otteeseen kristittyjä eivätkä vaikkapa Timur Lenkin otteet Keski-Aasiassa olleet humaaneimmasta päästä. Ja kaikissa miehittämissään maissa muslimivalloittajat keräsivät "vääräuskoisilta" erityisveroa, joten ei se islamkaan ihan vapaa ole imperialistisesta menneisyydestä.

Vielä 1600-luvulla ottomaanit yrittivät vallata koko Eurooppaa, mutta huonommin organisoituneena eivät siihen kyenneet. Mutta yritystä kyllä löytyi. Turha siis väittää mitään muuta. Eikä se Muhammedin toimintakaan mitään pelkkää rauhantahtoa ja sunnuntaikävelyä ollut, aika monta brutaalia sotaretkeä taisi äijä toimittaa.

Taha Islam

Ai no eihän tuosta Timur Lenkin hulinoinnista ole kuin 700 vuotta.

"Ja kaikissa miehittämissään maissa muslimivalloittajat keräsivät "vääräuskoisilta" erityisveroa, joten ei se islamkaan ihan vapaa ole imperialistisesta menneisyydestä. "

Joo, veron kerääminen on imperialismia. On täysin kohtuutonta vaatia täysi-ikäistä miestä maksamaan 12 dirhamia (37g hopeaa) vuodessa sitä, että valtio suojelee ja tuottaa joitain palveluja...

Kokeilepa Suomessa kertoa verottajalle, että et maksa veroja. Jos pistät loppuun asti hanttiin verokarhua vastaan, sinut ammutaan.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Taha:

On selvää, että valtion tarvitsee kerätä veroja. Mutta muslimien toisuskoisilta ottama dhimmivero oli epäoikeudenmukainen, koska se oli lisävero normaalin verotuksen päälle.

Ei ole oikeudenmukaista vaatia toisilta kansalaisilta suurempaa pakollista veroa sillä perusteella, että heidän uskonsa on kristinusko tai juutalaisuus, valtauskonto islamin sijasta.

Mutta kyllähän sinä tämän tiedät, sen kuin vain tahdot sekoittaa käsitteitä ja häiritä keskustelua.

Jukka Mäkinen

"..kävi manalassa pelastamassa sieluja."
uups, mistähän tuo tuli. Menee Jarilla vellit ja puurot sekaisin.

"Mutta sinäkin käytät arabialaisia numeroita joka päivä."
Arabialaisiksi kutsuttuja vain koska arabit toimivat välittäjinä. Eivät niitä keksineet. Paikkajärjestelmä ja nolla ovat alkuaan intialaisia.

Lasse Laaksonen

Ne ovat intialaisia numeroita:

"The reason the digits are more commonly known as "Arabic numerals" in Europe and the Americas is that they were introduced to Europe in the 10th century by Arabs of North Africa, who were then using the digits from Libya to Morocco. Europeans did not know about the numerals' origins in ancient India, so they named them "Arabic numerals".[6] Arabs, on the other hand, call the system "Hindu numerals",[7][8] referring to their origin in India. This is not to be confused with what the Arabs call the "Hindi numerals", namely the Eastern Arabic numerals (٠‎ - ١‎ - ٢‎ - ٣‎ - ٤‎ - ٥‎ - ٦‎ - ٧‎ - ٨‎ - ٩‎) used in the Middle East, or any of the numerals currently used in Indian languages (e.g. Devanagari: ०.१.२.३.४.५.६.७.८.९).[9]"

http://en.wikipedia.org/wiki/Arabic_numerals

T. Lalli - Intian kulttuurin valmentaja

Käyttäjän artonikkola kuva
Arto Nikkola

Arabialaiset numerot ovat peräisin ajalta kauan ennen islaminuskon syntyä.

Jari Teräväinen

Ne "arabialaiset" numerot taisivat olla alunperin jostian intiasta

Veikko Penttinen

Arabialaiset numerot, jotka alunperin keksittiin Intiassa.

Taha Islam

No, eipä kuulu paljon mitään Latinalaisesta Amerikastakaan. Montako tieteen Nobelia sinne on mennyt? 2? Ehkä siellä on niin paljon muslimeja?

Harri Rautiainen

Ovat siellä sen verran fiksuja etteivät pyri tuhoamaan länsimaista sivistystä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@Señor Taha Islam:
Latinalaisessa Amerikassa ei liene kovin paljon muslimeja, mutta heillä on sen sijaan tällaisia Castroja, Chavezeja, Kirchnereitä, Lulaa, Mujicaa, Ortegaa, Rousseffia yms., diktaattoreita, sotilasjuntan jäseniä, entisiä sissijohtajia tai muuten vain ääriliikkeiden itseriittoisia edustajia.
Siinä lienee jotain yhteistä? Fiksuudesta en osaa sanoa sitä enkä tätä. Tulokset puhunevat puolestaan.
Taitelijoita sen sijaan piisaa Jose Mauricio Nuñez Garcia'sta alkaen :-D

Taha Islam

Eikös siellä ollut se kuuluisa taiteilija ja ihmisystävä Augusto Pinochet? Häntä ainakin kovasti rakastettiin ja tuettiin länismaissa. No olihan niillä jotain sisäpoliittisia kahinoita, mutta hienosti Augusto hoiti homman.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@T.I.
Muistat oikein: Pinochet kuului viittaamiini sotilasjunttamiehiin, joita on ollut pilvin pimein menneisyydessä.

Nykyisistä käteen osuivat nuo nimet: Castro iso ja pieni, Kirchner mies ja vaimo, Ortega sukuineen jne. He - todelliset demokraatit - tietävät, miten nepotismilla ja diktatuurilla saa kansakunnan kukoistamaan.
Kyllä sieltä nobelistejakin vielä irtoaa - ehkä ihmioikeuspuolelta:)

Jukka Mäkinen

Mutta niillä on sentään Messi.

Käyttäjän HannuMkinen kuva
Hannu Mäkinen

Hyvä kirjoitus Esko Valtaojalta, kannattaa käydä lukemassa. Näin takapajuista voi tosiuskovaisten ahdasmielinen elämä olla. Ja nyt ollaan tappamassa länsimaisia ihmisiä jonkun typerän videon takia.

kati sinenmaa

Jaakko Hämeen-Anttila ei tyrmää Esko Valtaojan esittämiä faktoja:
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012091816092256_u...

Huhhuu. Olipa taas luojan lykky, että kyseinen mielipide ei ollut persun suusta, sillä eräs taho ei kestä totuutta, jos sen sanoo persu.

Susanna Kinnunen

Hah, uutinen on tosiaan "[J H-A] ei tyrmää Valtaojan puheita".

Jotkut taisivat odottaa täyslaidallista. Valtaoja on kuitenkin vähintään puolisuvis ja hyvis, joten häntä ei ammuta niin helposti alas.

Olli Pusa

Hämeen-Anttila puhuu paljolti puppua, mikä osoittaa ettei hän kykene netraalilla tavalla analysoimaan Islamia. Hän myöntää, että Islam ei elä kultakauttaan ja väittää, että siellä kehitystilanne vastaa lännen 1900-luvun alkua.

Todellisuudessa aatteellisesti islamilaisen ja erityisesti arabimaiden (islamhan voidaan käsittää arabien välineeksi imperialisminsa levittämiseksi samaan tapaan kuin Venäjä käytti kommunismia oman venäläisen imperialisminsa levitykseen) kehitys vastaa Euroopassa jotakin keskiaikaa.

Silloin Euroopassa ei saanut ajatella vapaasti tutkia ja keksiä. Uskonto kielsi sen. Galilei joutui perumaan havaintoihin perustuvia puheitaan ja mm. Giordano Bruno poltettiin roviolla. Kun tuo murtui, Euroopassa keksiminen ja tutkiminen vapautui.

Islamilaisissa maissa noin ei tilanne ole vieläkään. Uskonto rajoittaa taidetta ja tiedettä. Tuollaisia rajoituksia ei Euroopassa enää ollut 1900-luvun alussa. Siten islamilaisen maailman tilanne vastaa enemmän Eurooppaa keskiajalla.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

Arvostan Valtaojaa hyvin pitkälle hänen hienosta työstä tuoda ateismia ja uskontokritiikkiä valtamediaan näkyville. Taas meni napakymppiin!

Taha Islam

Ja jos hänen väitteensä todistetaan epätodeksi, meneekö silloinkin napakymppiin?

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ateismin romahdus on ilmeinen, kun tarkastelee Kiinan tuottamia tieteellisiä julkaisuja (per capita). Olikohan tämä jokin trolli Enqvistiltä tai Valtaojalta, kun eivät kai oppineet miehet moisia aivopieruja muuten päästelisi?

Petri Haapa

"Ateismin romahdus on ilmeinen, kun tarkastelee Kiinan tuottamia tieteellisiä julkaisuja (per capita)."

Miten ateismi ja Kiinan tuottamat tieteelliset jutut liittyvät toisiinsa? Ateistit ovat tuottaneet aika paljon pätevää tieteellistä tutkimusta - huolimatta siitä, että Kiina ei ole.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

Miten ateismi ja kiina liittyvät toisiinsa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Lasse: Kommunistisen Kiinan pakkoateismilla ja sillä, että tosiaan ei omaa jumaluskoa, on melkoisen suuri ero. Ymmärrät varmaan mikä.

pekka numminen

Taha Islam, humoristinen salafisti "ystävämme": "Muslimimaat eivät ryöstäneet ja orjuuttaneet muita maita".... ja muuta roskaa

Kristitty Itärooman valtakunta nykyisestä Egyptistä, Israelin ja Syyrian kautta aina Turkkiin ja Kreikkaan saakka oli kristitty valtakunta.

Muslimimaat valloittivat koko tämän alueen islamin alle.

Ottomaanien valtakunnan pääkaupunkihan oli Konstanttinopoli, jonka Ottomaanit valloittivat kristityiltä 29.5.1453.

Muslimit myös etenivät aina Eteläiseen Ranskaan ryöstö- ja valloitusretkillään, sekä idässä aina Wienin porteille saakka. Vuonna 1683 12.9. toinen taistelu voitettiin ja salafistit ajettiin lopullisesti pois. Pyreneiden niemimaalta muslimit saatiin onneksi ajettua pois 1492, muutama salafisti tosin luikerteli karkuun aina Suomeen saakka:(

Ottomaanien valtakunnassa oli orjia aina sen tuhoutumiseen saakka 1918, eikä islamilaiset maat kieltäneet orjuutta kokonaan kunnes vuonna 2007. Muslimeilla oli enemmän Afrikkalaisia orjia kuin mitä Läntisen Euroopan mailla. Islam ei tuomitse orjuutta, kuten kristinusko.

Taha Islam

"Muslimimaat valloittivat koko tämän alueen islamin alle."

Käytännössä vain hallitsija vaihdettiin.

"Ottomaanien valtakunnassa oli orjia..."

Suomessakin on orjia. Heitä kutsutaan asevelvollisiksi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Suomessakin on orjia. Heitä kutsutaan asevelvollisiksi.

Jos maasta voi luvallisesti muuttaa pois ennen asevelvollisuutta, ei silloin voida puhua orjuudesta. Asevelvollisuus voidaan katsoa miehillä korvauksesi oikeudesta oleskella maassa ja saada kansalaisuuden suomia palveluita. Pohjois-Koreasta ei pääse pois halutessaan, joten heillä voidaan katsoa vallitsevan orjuus.

Jari Tuomoja

"Jos maasta voi luvallisesti muuttaa pois ennen asevelvollisuutta, ei silloin voida puhua orjuudesta. Asevelvollisuus voidaan katsoa miehillä korvauksesi oikeudesta oleskella maassa ja saada kansalaisuuden suomia palveluita. Pohjois-Koreasta ei pääse pois halutessaan, joten heillä voidaan katsoa vallitsevan orjuus."

Ei pidä paikkaansa. Vaikka muuttaisit Suomesta pois 5-vuotiaana pojankoltiaisena ja joudut pitämään Suomen passisi (siis oikeasti jostain syystä joutuu vaikka ei haluaisi), joudut palaamaan Suomeen asevelvollisuutta suorittamaan vaikka asuisit pimeimmässä Afrikassa etkä edes osaisi suomen kieltäkään. Vaikka olisi työpaikat ja perheet elätettävänä ulkomailla, niin saat korvausta ehkä sen 4 euroa päivä. Ulkomailla oleva perhe ei ole oikeutettu etuuksin sen takia kun talon isäntä on armeijassa, koska ulkomailla ei ole yleistä asevelvollisuutta (paitsi Pohjois-Koreassa).

Kyllä se on orjuutta.

Mika Eronen

jari: Meinaatko että sotapoliisit tulisi hakemaan ulkomailta?

Jari Tuomoja

Ei tule sotapoliisit vaan tavallinen poliisi ja sinut luovutetaan Suomeen. Tarvittaessa tehdään kansainvälinen etsintäkuulutus jos et ilmaannu suorittamaan asevelvollisuutta.

Tiedän ainakin 4 eri tapausta jossa näin on käynyt ja yksikään jeppu ei osannut sanaakaan Suomea - sattui vain olemaan Suomen passi käytännössä "pakon edessä". Yksi asui EU:n ulkomailla ja 3 asui EU alueella - poliisi tuli ja vei Suomeen suorittamaan yleistä asevelvollisuutta.

Suomen kansalaisuus on riittävä peruste vaikka et olisi asunut Suomessa päivääkään.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Sehän on vain sitten sen kyseisen oleskelumaan ulkopolitiikkaa, mikäli se haluaa tehdä Suomen valtion kanssa yhteistyötä. On satavarmaa, että Suomi ei lähetä sotavoimiaan hakemaan etsintäkuulutettua asevelvollista vieraasta maasta, jos kyseinen maa ei vapaaehtoisesti luovuta henkilöä Suomeen.

Jokaisessa maassa on valtio omistusorganisaationa ja se vaihtelee, miten eri valtiot menettelevät vieraan valtion kansalaisten kanssa. Varmasti löytyy valtioita, jotka eivät jaksa lähteä etsimään mitään Suomen asevelvollisia metsistään. Voisin kuvitella, että jossain Laosissa ja Kambodzhassa voisi olla aika rauhassa.

Veltsu Ruismäki

Vertaat kuuden kuukauden leikkikoulua elämiseen orjana Lähi-idässä joskus ammoisina aikoina. Mikä siinä inttämisessä on niin kiehtovaa?

Jos jossain arabimaassa kivitetään esim. aviorikkoja, vastaat että "saa Suomessakin sakkoja kun kävelee punaisia päin"?

Jari Tuomoja

"Vertaat kuuden kuukauden leikkikoulua elämiseen orjana Lähi-idässä joskus ammoisina aikoina. Mikä siinä inttämisessä on niin kiehtovaa?

Jos jossain arabimaassa kivitetään esim. aviorikkoja, vastaat että "saa Suomessakin sakkoja kun kävelee punaisia päin"?"

Et tiedä asioista yhtään mitään siis.

Tuollaisissa tapauksissa tehtään Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus. Se tarkoittaa sitä, että jos matkustat jossain, joudut joko vankilaan tai palvelukseen. Perheelliselle ulkomailla pysyvästi asuvalle se tarkoittaa yleensä tulotason romahtamista jolle ei saa korvausta Suomesta, koska et asu Suomessa (Kela hylkää päätökset, koska et kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin ollenkaan). Ulkomailla ei ole yleistä asevelvollisuutta eikä siellä tueta kyseisissä tapauksissa perhettä taloudellisesti. Se voi tietää pahimmillaan kuolemaa kun ei ole rahaa ostaa ruokaa eikä maksaa asumisesta tms.

Jos kieltäydyt asepalveluksesta vaikka sillä periaatteella, että muualla maailmassa sinua katsotaan kieroon ja tulkitaan sotahulluksi, koska olet käynyt armeijan (ihan yleistä, koska ei ole yleistä asevelvollisuutta ja armeija on vapaaehtoista. En suosittele lisäämään CV:n tietoihin asevelvollisuuden käyntiä jos haet ulkomaille töihin, saat leiman otsaasi saman tien). Vaihtoehtona on siviilipalvelus. Se on orjatyötä 13 kuukauden ajan käytännössä ilmaiseksi ja samaan aikaan perheesi näkee nälkää omassa kotimaassasi.

Kyllä se on orjuuttamista ja pahimman luokan sellaista - länsimaiseen tapaan se on verhottu joksikin muuksi.

Mitä tulee kivittämiseen, niin se on rangaistus jostain. Samalla tavalla kuin kuolemantuomio piikillä vaikka Yhdysvalloissa tai hirttäminen jossain muualla esim. Japanissa, Kiinassa tai Iranissa. Se on täysin eri asia, että onko se hyväksyttävää - ei minusta, mutta siihen minulla ei ole sananvaltaa.

Toinen seikka taas on se, että jos omistat Suomen passin, et asu Suomessa etkä saa maan sosiaalietuuksia, on asevelvollisuus rangaistus jostain mitä et ole tehnyt. Se on rangaistus siitä, että omistat Suomen passin. Sinua alistetaan, nöyryytetään ja rangaistaan eli orjuutetaan rikoksesta johon et voi vaikuttaa: olet syntynyt suomalaiseksi vaikka et sitä olisi käytännössä etkä edes mieleltäsi.

Olisi mielenkiintoista tietää miten esim. NHL pelaajien lapset luovivat asian läpi kun he asuvat koko ikänsä muualla maailmalla ja ovat suomalaisia, mutta eivät välttämättä puhu edes Suomea tai käytä synnyinmaansa palveluksia. Heitä koskee kuitenkin asevelvollisuus vai pääsevätkö he siitä rahalla eli hyvä asianajaja ja lompakko auki.

Käyttäjän KalleSalo kuva
Kalle Salo

"Suomessakin on orjia. Heitä kutsutaan asevelvollisiksi."

No nyt se selvisi. Sinun rakkain harrastuksesi on selvästi itsesi naurunalaiseksi tekeminen. Selvästikin mietit päivät pitkät miten loistaisit siinä. Tämä heitto oli kieltämättä noin niinkuin ainakin Suomessa sanottuna aika pirun hyvä.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Joo, onhan sitä sellaista (paska)sakkia, joka kyllä käsi ojossa on valmis ottamaan kaiken hyödyn ja hyvän, mitä valtio tai kansalaisuus mahdollistaa, muttei pätkääkään halua antaa itse edes pienintäkään työpanosta tai sitoutumista vastineeksi.

Hyvänä esimerkkinä erilaisilla avustuksilla elelevät ja huutaen kansalaispalkkaa vaativat heti-kaikki-mulle-pullamössöt, jotka kuitenkin suuressa humaanisuudessaan ovat totaalikieltäytyjiä.

Ja verot valtion maksettaviksi!

Veltsu Ruismäki

Jari, ihan kiva tilitys, mutta asian vierestä. Minä en ottanut kantaa asevelvollisuuden oikeudenmukaisuuteen vaan siihen, että sitä verrataan elämään orjana tuhat vuotta sitten. Ymmärrät varmasti, että lievä vivahde-ero on siinä, orjuutetaanko sinua puoli vuotta valtion vai koko elämäsi jonkun maaherran toimesta. Valtion, joka on siihen mennessä kustantanut opintojasi todennäköisesti yli vuosikymmenen, tarjonnut terveydenhuoltoa koko elämäsi (vaihtelevalla laadulla toki), pitänyt noin niinkuin yleisesti huolta siitä, että saat parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään, joka koittaa kunhan "orjuutesi" lakkaa.

Yllä en sitten puhu lätkämiljönäärien lapsista, joilla tuskin on pelkoa siitä, että kuolema korjaa sen takia "kun ei ole rahaa ostaa ruokaa eikä maksaa asumisesta." En purematta niele väitettäsi, että joku joka on asunut koko ikänsä ulkomailla eikä edes puhu Suomea, haetaan poliisin toimesta suorittamaan puolen vuoden palvelusta. Jos sinulla on lähteitä tai tuttavaperheiden tarinoita moisesta, olen kovin kiinnostunut ne näkemään/kuulemaan.

Puolustusvoimat itse kertoo näin suomalaisista, joilla on kaksoiskansalaisuus: "A Finnish citizen who also has the citizenship of another country and whose domicile proper is not in Finland can be exempted from military service in peacetime if he proves that he has family ties and other personal ties which in fact link him with some other country than Finland." Eli ihmiset joista sinä puhut, jotka on haettu ulkomailta palvelukseen, ovat sitten ainoastaan Suomen kansalaisia? Sinulla on varmaan kertoa kokemusperäistä tietoa.

Hassua, että tuot myös asevelvollisuuden esille työnhakuprosessissa. Itse hakiessani vasta-valmistuneena insinöörinä Kiinasta aikoinaan töitä minulle tarjottiin projektimanagerin paikkaa käytännössä sen perusteella, että olin suorittanut vuoden armeijapalveluksen. Ajattelivat, että se oli sen merkki, että pystyisin tiimiä vetämään. Varmaan joku jossain on kokenut täysin päinvastaista, mutta älä ihmeessä yleistä, että "saat leiman otsaasi saman tien."

juha aaltonen

Uskomaton piukutus päällänsä, ja muille katkeruuttaan kylväen, kirjoittaa, taha "Salmi", islam, kuten Simon Elon blogin eräässä kommentissa totesin; taha... ainakin yksi , ei larppaaja, "oikeauskoinen", nauroi sinulle, tai sinun kirjoituksille.

Yrität todistaa/puolustaa, jotain sellaista, mitä ei ole. Kaverini nauroi sinun kirjoituksille, vain sentakia, että yrität vimmalla todistaa jotain ja yrität ylentää itsesi kirjoittamalla vastauksia islamia käsitteleviin bloggauksiin.

Sinua kalvaa tietoisuus, siitä, että; sinua ei ole oikeasti hyväksytty joukkoon, joten olet pakotettu, oman, itsesi takia, todistamaan yhä voimallisemmin, ,,,,muslimiyhteisössä sinulle hymyillään vinosti, tiedätkö miksi?, ystäväni tiesi, sinäkin tiedät.

Jouko Koskinen

Niinpä - fundamentalistit tarjoavat järjen ja kokemuksen tuoman tiedon ja viisauden tilalle yksinkertaistettuja päähänpinttymiään sulkemalla väkivalloin ulos luonnon auliisti tarjoamat tosiasiat.

'Mikä on totuus?' on ihan hyvä kysymys oikein ymmärrettynä. Tellus on pallomainen vaikka kuinka olisi hyödyllistä uskoa pannupitsaan.

Eero Tillanen

Taha Islam harjoittaa uskontonsa mukaista taqiyyaa ja kitmania, yrittäen harhauttaa meitä "vääräuskoisia". Se ei kuitenkaan onnistu enää, paitsi tietenkin vihervasemmistolaisten suvakkien kohdalla, jotka ovat tehneet kaikkensa jotta vihan ja taantumuksen uskonto, islam, pääsisi leviämään ja tuhoamaan länsimaisen demokratian. Sen tilalle vihamielisesti islamia levittävät haluavat sharian, tuon taikauskoon eli islamiin (mitä kaikki uskonnot kyllä ovat) perustuvan lain. Siinä naisilla, seksuaalivähemmistöillä ja meillä "vääräuskoisilla" ei ole ihmisarvoa.

Kiitos ei. Tälle kehitykselle on pantava stoppi nyt, kun se on vielä mahdollista. Rauhanomaiset, maallistuneet muslimit kuten jo pitkään Suomessakin olleet tataarit ovat tervetulleita, vihamieliset islamin invaasiota ajavat islamistit on heitettävä ulos koko Euroopasta. Menkööt sinne ihannoimaansa islamistiseen hlevettiin ja pysykööt siellä. Vasemmistoradikalismin ihanne, monikulttuurisuus, on epäonnistunut kokeilu ja siitä on luovuttava.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Tämä sama taitaa päteä Kiinan ja Intian suhteen:

"Yhtäkään merkittävää löytöä tai keksintöä ei islamilaisesta maailmasta ole tullut yli seitsemään vuosisataan"

Löytyypä nobelistejakin muslimeista:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Muslim_Nobel_...

Ja muitakin tiedemiehiä:

http://www.google.com/search?client=safari&rls=en&...

Olli Pusa

Heikoksi menee selittely Gröhn. Islamilaisista nobelisteista valtaosa on rauhanpalkinnolla palkittuja poliitikkoja. Otetaan esimerkiksi Anvar Sadat, jonka muuten omat islamistit tappoivat.

Suomessa rauhannobeleita on yksi. Pieni maa vähän poliittista painoarvoa.

Arabian kieltä puhuu miljardi ihmistä. Kirjallisuuden nobeleita pari. Toinen Tutkissa, jossa armeija vahtii ettei maata islamisoida vaan valtio toimii maallisella pohjalla. Viiden miljoonan kielialueella Suomessa kirjallisuuden nobelisteja on yksi.

Yonnus sai palkinnon mikrolainoista. Touhuun liittyviä hämäryyksiä on esitelty TV:ssäkin, vaikka kritiikkiä yritetään vaientaa.

Luonnontieteen nobelisteja on kaksi: pakistanilainen fyysikko ja amerikkalaistunut kemisti. Jälkimmäinen on tehnyt työnsä länsimaissa ei islamilaisessa maailmassa.

Suomessa tieteen nobelisteja yksi.

Ei hääviltä näytä. Ongelma koskee nimenomaan isalmilaista kulttuuria, ei ihmisiä. Länsimaisessa ympäristössä monet ovat pärjänneet hyvin, mutta islamilainen maailma tukahduttaa ihmiset.

Jari Tuomoja

"Ei hääviltä näytä. Ongelma koskee nimenomaan isalmilaista kulttuuria, ei ihmisiä. Länsimaisessa ympäristössä monet ovat pärjänneet hyvin, mutta islamilainen maailma tukahduttaa ihmiset."

Ei ihan pidä kyllä välttämättä paikkaansa.

Otetaan esimerkki Kiinasta ja Israelista: molemmissa maissa tehdään erittäin merkittäviä löytöjä sekä keksintöjä tämän tästä. Ne ovat sellaisia joilla olisi koko ihmiskuntaan vaikuttavia ilmiöitä jos ne tulisivat kaikki julki.

Ongelma on kuitenkin se, että maiden systeemi ei anna näiden keksintöjen, havaintojen ja löytöjen tulla julki. Ne salataan, koska valtio ja sen intressit (kuten sotateollisuus) ovat suuremmat kuin ihmiskunnan (siis heidän mielestään). Sama pätee islamin alaisiin maihin kuten vaikka Pakistan.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tutkimus ja kehitys rahoitetaan jostain eikä se ole hyväntekeväisyyttä - ei edes länsimaissa. Päinvastoin länsimaissa salataan yhtä paljon tai enemmän asioita siitäkin huolimatta, että ihmiskunnan etu menisi kapitalismin edelle.

Olli Pusa

"Ongelma on kuitenkin se, että maiden systeemi ei anna näiden keksintöjen, havaintojen ja löytöjen tulla julki. Ne salataan, koska valtio ja sen intressit (kuten sotateollisuus) ovat suuremmat kuin ihmiskunnan"

Olet ehkä himan jäljessä ajastasi. Tuo kuvaa hyvin vainoharhaista toimintaa esim. entisessä Neuvostoliitossa. Varmaan eri maissa salataan sotilaallisia keksintöjä. Mutta kun keksintöjä tulee yllin kyllin ja muualtakin kuin sotateollisuudesta, ne nopeuttavat yhteiskunnan kehitystä.

Jari Tuomoja

"Olet ehkä himan jäljessä ajastasi. Tuo kuvaa hyvin vainoharhaista toimintaa esim. entisessä Neuvostoliitossa. Varmaan eri maissa salataan sotilaallisia keksintöjä. Mutta kun keksintöjä tulee yllin kyllin ja muualtakin kuin sotateollisuudesta, ne nopeuttavat yhteiskunnan kehitystä."

Päinvastoin, työskentelen hyvin lähellä kyseistä teollisuudenhaaraa. Muita esimerkkejä mainitakseni länsimaista ovat esim. lääketeollisuus (HIV on tunnetuin esimerkki, sen väitetään olevan laboratoria tuotantoa. Syöpä ja muista yleispätevistä lääkkeistä puhumattakaan kun voidaan syöttää yhden lääkkeen sijaan 10 eri lääkettä), autoteollisuus (miksi käytämmme vieläkin fossiilisia polttoaineita vaikka olisi mahdollisuus muuhunkin?), sotateollisuus, metallurgia, puolijohdeteollisuus jne.

Tiedetään hyvin faktana, että monilla länsimaisilla valtioilla olisi paljon annettavaa, mutta kapitalismin ja rahan takia asioita salataan sekä tutkimustuloksia pimitetään. Hyviä esimerkkejä löytyy myös suomalaisesta yliopisto ja korkeakoulumaailmasta jossa monia hyviä tutkimuksia sekä löytöjä jne salataan sen takia, koska ne ovat yritysten rahoittamia. Tämähän on erittäin yleistä suomalaisessa koulutuksessa eli tutkijat ovat ilmaisia ja tulokset salataan kun osakin rahoituksesta tulee julkisen rahoituksen ulkopuolelta.

Ei ihmisen luovuutta tapeta ja tukahduteta uskonnolla. Sen tekee organisaatiot ja valtiot omilla menettelytavoillaan. Sama käytäntö on voimissaan joka puolella maapalloa, joissakin se verhotaan kapitalismiin ja joissakin siihen, että se on jumalan tahto. Kaikessa on kuitenkin taustalla yksittäisten ihmisten mielipuolisuus - siitä on jumalan tai allahin tai zeuksen tahto tukahduttaa ihmisen luovuus hyvin kaukana.

Eli alkuperäisen väitteen mukaisesti voisin väittää, että kapitalismi tukahduttaa Suomessa kaikki merkittävät keksinnöt ja löydöt. Se ei pidä paikkaansa sillä kyseessä on vain hyvin yksinkertainen asia: kaikki salataan, tosiasiassa luovuus elää ja voi hyvin joka puolella maailmaa. Se on eri asia kuinka moni niistä tulee julkisuuteen.

Olli Pusa

"Ei ihmisen luovuutta tapeta ja tukahduteta uskonnolla. Sen tekee organisaatiot ja valtiot omilla menettelytavoillaan. Sama käytäntö on voimissaan joka puolella maapalloa, joissakin se verhotaan kapitalismiin ja joissakin siihen, että se on jumalan tahto."

Höpö höpö. Keksintöjä estetään uskonnon varjolla nykyään lähinnä islamilaisissa maissa. Kapitalistisissa maissa olisi hulluutta salata rahaa tuottavaa keksintöä. Se on totta, että noilla keksinnöillä rahastaminen on usein härskiä ja moraalitonta puuhaa, mutta se on eri asia kuin keksintöjen pimittäminen.

Petri Haapa

"Keksintöjä estetään uskonnon varjolla nykyään lähinnä islamilaisissa maissa."

Olen samaa mieltä ja tässä islam ei poikkea kovinkaan paljon muutaman sadan vuoden takaisesta kristinuskosta.

Jari Tuomoja

"Höpö höpö. Keksintöjä estetään uskonnon varjolla nykyään lähinnä islamilaisissa maissa. Kapitalistisissa maissa olisi hulluutta salata rahaa tuottavaa keksintöä. Se on totta, että noilla keksinnöillä rahastaminen on usein härskiä ja moraalitonta puuhaa, mutta se on eri asia kuin keksintöjen pimittäminen."

Islamilaiset maat hamuavat edistystä. Hyvä esimerkki tästä on Iran joka hamuaa ydinasetta. Siellä varmasti saa ja PITÄÄ osoittaa luovuuttaa sekä edistää asioita. Jos et ole riittävän kekseliäs, niin pääset kaulakiikkuun. Kuitenkin yllättäen nämä keksinnöt ja havainnot pimitetään muilta, koska niillä saavutetaan strateginen etu. Kyse on rahasta ja/tai sotilaallisesti ja/tai jostain muusta asiasta - ydinase ja islam eivät kulje kädessä. Tai sitten länsimaissakin on islamin takia kehitetty ydinase (ja tietysti kaikki tietävät, että ydinase kehittely oli ateistien eli Neuvostoliiton ja kristittyjen Yhdysvaltalaisten välinen taistelutanner ja sen alkuperäinen kehittäminen nojautui sotilaalliseen ylivaltaan maailmansodan lopettamiseksi).

Ei kapitalistisissa maissakaan kehitys ole niin ruusuista. GPS oli käytössä sotateollisuudessa pitkään ennen kuin se julkistetiin ns. suurelle yleisölle. Sen merkitys on tänä päivänä valtava joka paikassa, mutta se oli alunperin vain sotilaalliseen käyttöön ja vahvasti pimitetty. Samaa voidaan sanoa monista muistakin merkittävistä keksinnöistä jotka ovat esim. sotateollisuudessa arkipäivää, mutta kuluttajat eivät ole niistä ikinä kuulleetkaan vaikka niiden merkitys olisi ihmiskunnalle erittäin merkittävä.

Ja mitä tulee länsimaiden tapaan hillitä esim. kekseliäisyyttä. Sen enempää puolustelematta, USA & Israel ovat todennäköisesti sen viruksen takana joka tuhoaa Iranin sentrifuugeja. Näin estetään se, että Iran ei pysty kehittelemään ydinasetta. Näin ollen kehitys ja keksinnöt sekä havainnot polkevat paikallaan Iranissa sabotaasin takia jota harjoittavat länsimaat. Toisaalta se on hyvä asia, mutta tätä keskustelua katsoen se on huono asia, koska länsimaat hillitsevät islamin maiden kehitystä ja "tukehduttavat keksinnöt".

Monesta muusta asiasta tietysti puhumattakaan. Pääpointti on kuitenkin se, että keksintöjä tehdään joka puolella, mutta niitä pimitetään erinäisistä syistä. Osa on strategisia, osa kiristykseen/painostukseen liittyviä (esim. Iranin ydinase ja ydinaseet yleensä), osa poliittisia päätöksiä (esim. teknologian myynti on hyvin rajoitettua valtioiden rajojen ulkopuolelle, hyvin tarkkaan säädeltyä) jne.

Esim. Kuuban teknologinen kehittymättömyys johtuu siitä, että valtio on kauppasaarrossa ollut jo iät ja ajat. Se taas johtuu politiikasta ja johtajista. Voisin myös väittää, että esim. Pakistan on erittäin luova maa ja se johtuu kilpailusta Intian kanssa. Ja Pakistan on vahvasti muslimien johtama maa.

Eikä Islam ole välttämä mikään kehityksen jarru sinänsä. Jos katson vaikka Dubaita jossa suurin osa kantaväestöstä on muslimeja, niin kyllä siinä on paikka mikä taitaa olla länsimaisempi kuin monet länsimaatkaan. XD

Voisin kysyä, että milloin olet viimeksi käynyt maassa jossa suurin osa ihmisistä on muslimeja? Vai et milloinkaan? Tai oletko ollut tekemisissä yritysten kanssa jotka ovat kyseisistä maista?

Jos teknologialla pystyväät avittamaan yleistä kehitystä ja teknologian kehittymistä, niin miksi länsimaat sitten iskevät valtavat rajoitukset teknologian viennille tiettyihin maihin? Sen takia, että niissä on valtauskontona islam vai sen takia, että niissä on kahjot johtajat ja mieletön politiikka?

Petri Haapa

"Islamilaiset maat hamuavat edistystä. Hyvä esimerkki tästä on Iran joka hamuaa ydinasetta. "
Ei islam edistystä halua, vaan valtaa.

Olli Pusa

"Hyvä esimerkki tästä on Iran joka hamuaa ydinasetta. Siellä varmasti saa ja PITÄÄ osoittaa luovuuttaa sekä edistää asioita."

Ei Iran ydinasehankkeessa suuria tieteitä kehittele. Ydinaseen valmistus on vanha keksintö, tapoja tehdä ja malleja on runsaasti. Suurin kynnys on pomiin sopivan ydinmaterialin rikastaminen. Iran yrittää ostaa eri puolilta laitteistoa, jolla voisi rikastaa ydinaseuraania. Erityisesti asiassa rahastamassa on Venäjä.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

"Otetaan esimerkki Kiinasta ja Israelista: molemmissa maissa tehdään erittäin merkittäviä löytöjä sekä keksintöjä tämän tästä."

Kiina on innovaatiotyhjiö.

Jari Tuomoja

"Ei islam edistystä halua, vaan valtaa."

Edistys ja valta kulkevat monesti käsi kädessä. Mutta sekin riippuu siitä mitä edistystä tarkoitetaan? Tieteellistä, teknistä vai ehkäpä ihmisoikeuksia? Kaksi ensin mainittua tuovat myös monesti valtaa vai montako takapajuista maata voidaan lukea sellaisiksi?

Islam (voi) rajoittaa ihmisoikeuksia (ei kuitenkaan välttämättä, esim. Dubai), mutta alkuperäisessä viestissä viitataan merkittäviin löytöihin ja/tai keksintöihin seitsämässä vuosisadassa. Kyllä minusta rakettien ja ohjuksien kehittäminen on ihan merkittäviä keksintöjä ja löytöjä vaikka ne joku muu sitä ennen jo oli keksinytkin. Mutta se, että tietyn islam vetoiset maat tekivät sen siinä missä länsimaatkin, osoittaa sen että kapasiteettiä ja älyä kyllä löytyy jos sitä halutaan poliittisista syistä käyttää.

Ihan vain huomioksi muille kirjoittajille se, että uskonto on politiikan teon välikappale. Kaikenlaista typeryyttä yritetään kyllä tyrkyttää jumalan/allahin tahdoksi, mutta on typeryyttä uskoa se. Se tarkoittaa myös sitä, että on typeryyttä myös uskoa länsimaissa, että olisi allahin tahto rajoittaa esim. keksintöjen ja löytöjen tekemistä. Se on poliittisten päättäjien tapa saada ihmiset hölmöiksi - vedota syvimpiin tuntoihin uskonnon kautta. Sitä myös aivopesuksi kutsutaan.

Ihan sama kuin Suomessa. Uskonnon takia esim. moniavioliitot eivät ole sallittuja. Eli 4 naista ei voi olla naimisissa yhden miehen kanssa. Eikä tämä ole pelkästään islamin erikoisuus, myös USA toinen presidenttiehdokas edustaa sellaista uskontoa jossa moniavioisuus on sallittua (ja Mitt Romney ei todellakaan ole muslimi). Onko se jumalan tahto? Enpä usko, että se jumalaa pahemmin kiinnostaa. Ei jumalaa ole maapallon meno kiinnostanut 2000 vuoteen kun jumalan poikakin sai äkkilähdön tästä murheenalhosta ihmisen käden kautta....voi olla jotain ehkä ihmiskuntaa vastaan ennemminkin XD

Jumalahan taisi sanoa, että täyttäkää maa. No naisen kyky synnyttää lapsia on rajallinen, miehen kyky saattaa uusia lapsia alulle on käytännössä loppumaton eikä ole aikarajallinen kuten naisilla. Joten yksi mies pystyy täyttämään kyllä maan monen naisen kanssa ja silloin se on jumalan tahdon mukaista. XD

Käyttäjän SunnaOksala kuva
Sunna Oksala

Toivottavasti alkaa täällä suomessakin silmät avautumaan. Kyllähän tässä on saanut taistella tuulimyllyjä vastaan islamista varoitellessa.

En ole muslimeita ihmisinä vastustamassa vaan ainoastaan sitä, että erinlaiset koulukunnat keskenään tapellessa aiheuttaa konflikteja ympäri eurooppaa. Nykyään kun muslimit ei taida edes arabiaa ja heitä helppo erinlaisissa äärivetoisissa moskeijoissa sitten aivopestää tähän radikalismiin. Ehkä se ei ole suomessa vielä niin vakavavaa mutta kehitys ja suunta on sama mikä muuallakin.

Hyvin paljonhan musliminaiset avaa silmiään juuri euroopassa kun he katsovat miten vapaa länsimainen nainen on.

Jari Tuomoja

Leimakirves heiluu: varoitellessa islamia vastaan vai ääri-islamilaisia vastaan?

Jospa minäkin yleistäisin ja antaisin leimakirveen heilua: juutalaiset suunnittelevat sotaa Iranin kanssa joka laukaisisi maailmanlaajuisen öljykriisin nykyisten kriisien lisäksi. Sulaa hulluutta ja koko maailmaa pitäisi varoittaa juutalaisista.

Tai USA pyytää Jumalalta suojelusta joukoilleen kun se meinaa hyökätä maahan X.

Vai oliko se niin, että kyseessä on vain ihmiset jotka yrittävät saada kaikenlaiset typeryydet jumalan tahdoksi ja toiset typerykset nielevät sen kokonaisena sen enempää pureskelematta?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Valtaoja on näköjään aloittanut uuden kirjansa markkinoinnin:
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/391389/Islam...

Onko muslimeilla ollut Hitler tai Stalin tai Mao?

http://www.wonderfulinfo.com/winfo/muslminv.php

Susanna Kinnunen

Ei, mutta kovasti ihailevat.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Olihan niillä muslimeilla toki oma Hitler-Stalin-Mao, se profeetta Muhammed.

Kyllähän se villitsi joukkonsa ja armeijansa ihan yhtä massiiviseen murhaamiseen, alistamiseen ja syrjintään, kuin mainitsemasi roistotkin. Ja onnistui jättämään sellaisen perinnön, että yhä 1400v myöhemmin kaverin ajatuksilla perustellen räjäytellään pommeilla lapsia ja muita siviileitä, omista kansoista ja vihatuista vääräuskoisista.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Saattaa olla, että Valtaoja/Enqvist on sortunut perinteiseen korrelaatiovirheeseen? Muslimimaailman bkt saattaisi olla parempi selittäjä kuin muslimisuus ja tuohon bkt:n heikkouteen on taas syynä kristityn maailman riisto. Ja kristityn maailman tieteellisen kehityksen taustalla saattaa juuri tuo siirtomaiden riisto ...

Joka tapauksessa islam on kehittynempi uskonto kuin kristinusko siinä mielessä, että islamissa on vähemmän maagista ajattelua.

Petri Haapa

"Joka tapauksessa islam on kehittynempi uskonto kuin kristinusko siinä mielessä, että islamissa on vähemmän maagista ajattelua."

Mielestäni islam on rehellisesti monoteistinen uskonto. Siinä on vain yksi jumala. Kristinuskossa on Pyhää henkeä ja Kristusta ja nämä sidotaan samaksi jumalaksi vähän tulkinnanvaraisella kolminaisuusopilla. Joka tapauksessa oli sitten kysymyksessä islam, buddhalaisuus, juutalaisuus, kristinusko ym. ovat ne myrkkyä tieteen kehitykselle.

Jyri Terttu

Minkälainen on uskontojen maagisuusmittari?

Petri Haapa

Varmaan joku sellainen, missä kirjataan ja analysoidaan eri uskonnoissa esiintyvät yliluonnolliset kertomukset - niitähän on ainakin Raamattu pullollaan ja varmaan Koraanissakin niitä on.

Jari Tuomoja

Jeesus nousi kuolleista ja laskeutui manalaan. Sitähän opetetaan Suomen peruskouluissa tänäkin päivänä suurena totuutena. Se on samantyylistä maagisuutta kuin eräs Pohjois-Korean johtaja teki 7 holaria yhdellä kierroksella opetellessaan pelaamaan golfia.

Kyllä tuossa alkaa olemaan jo jotain maagista.

Petri Haapa

"Kyllä tuossa alkaa olemaan jo jotain maagista."

Kansakoulun uskonnonopetuksesta mieleeni on jäänyt se Jaakobin paini. Se oli jännä juttu kerran kuultuna, mutta rupesi pikku hiljaa kyllästyttämään, kun se Jaakob joka kerta voitti.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Jos ruumiskasoja, ja erilaisia ihmisten alistamismääriä vertailee, niin toivotan enemmän maagisuutta muslimeillekin!

Petri Haapa

Uskonnot ovat aina olleet myrkkyä tieteelle ja rationalismille. Näin kävi yhtä hyvin Euroopassa kristinuskon levitessä kuin araqbimaissa islamin levitessä.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Kristinusko kyllä rajoitti tiedettä keskiajalla, muttei enää renessanssin aikana. Väitän, että juuri kristinusko kuitenkin tarjosi lännessä olosuhteet ja infrastruktuurin, minkä avulla tiede pääsi kehittymään mainiosti.

1400-luvusta eteenpäin teki länsi irtioton, kun islamilainen maailma taantui ja muuttui tiede, ja oppivastaiseksi.

Se kannattaisi ateistienkin muistaa.

Kaikki ensimmäiset koulut ja yliopistot, kirjastot ja tutkijat olivat kirkon piiristä.

Petri Haapa

"Väitän, että juuri kristinusko kuitenkin tarjosi lännessä olosuhteet ja infrastruktuurin, minkä avulla tiede pääsi kehittymään mainiosti."

Minä väitän täysin päinvastaista, sillä renessanssin ja kopernikaanisen vallankumouksen myötä kirkolla ei ollut enää eväitä pidätellä tieteen kehitystä. Galilein se vielä pystyi torjumaan, mutta sitten tiede meni menojaan ja kirkko joutui mukautumaan tieteelliseen maailmankuvaan - tosin vähän viivytellen ja vastahakoisesti, mutta kuitenkin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Se on kyllä todettava muslimien puolustukseksi, että jos muslimimaiden öljyvaroista saatavia tuloja olisi laitettu kansan sivistykseen ja koulutukseen, siellä voitaisiin paremmin. Esim. kaupankäynti Saudi-Arabian kanssa on ollut lännen taholta epäeettistä. Jos Irakista olisi aidosti tullut demokratia, se voisi jakaa öljytulojaan hyvinvointiin.

Islamilaisen maailman rauhattomuus johtuu pitkälti huonosta elintasosta, alhaisesta koulutuksesta ja vääristyineistä parisuhdemarkkinoista (miehen rauhoittaa parisuhde ja perhe).

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Valtaoja kirjoitti havainnon, että tietellistä kirjallisuutta tuotetaan enemmän eurooppalaisessa ja amerikkalaisessa kulttuurissa kuin muslimimaissa. Siitä ei liene mitään tilastoja kuinka paljon laadukkaita väitöskirjoja muslimit ovat kirjoittaneet länsimaisissa yliopistoissa.

Tässä keskustelussa tehdyt virheelliset tulkinnat kertovat lähinnä kirjoittajiensa rasistisista ennakkoluuloista. Tieteellisen kirjallisuuden kulttuuri sellaisena kuin me suomalaiset sen tunnemme ei ole mitenkään globaali ilmiö. Melko hyödyllistä se on länsimaille ollut. Eihän sitä käy kiistäminen.

Olli Pusa

Börje iskee taas pahasti harhaan. Kysehän ei sinänsä ole uskonnosta tai ihmisten kyvykkyydestä vaan islamilaisesta kulttuurista. Se kiistatta on tuhahduttanut ajattelun ja kehityksen niissä maissa, joissa "eletään Islamin mukaan".

Se, että jotkut ihmiset ovat menestyneet siirtyessään länsimaihin ja alkaessaan elää sen pelisääntöjen mukaan osoittaa, ettei ihmisten henkilökohtainen uskonto ole tässä ratkaisevaa eikä syntyperä. Ratkaisevaa on kulttuuri ja arvot siinä yhteiskunnassa, jossa eletään.

Ja yksi nimenomainen huolen aihe esim. Euroopassa on se, että tänne muuttaneet muslimit eivät halua elää länsimaisen yhteiskunnan pelisääntöjen mukaan vaan alkavat vaatia omien uskonnollisten normiensa ja arvojensa noudattamista lännessä. Börje itsekin juuri tosiasiassa väittää, että juuri tuo islamilainen kulttuuri ja sen muovaama yhteiskunta on islamilaisen maailman kehittymättömyyden syy.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

"Siitä ei liene mitään tilastoja kuinka paljon laadukkaita väitöskirjoja muslimit ovat kirjoittaneet länsimaisissa yliopistoissa."

Se ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että islamilaisissa maissa ei oikein tekninen kehitys eikä tieteenteko onnistu, mutta lännessä onnistuu.

Petri Haapa

Onneksi arabimaailma säilytti osan antiikin tieteen saavutuksista läpi Euroopan pimeän keskiajan ennen kuin islam alkoi levitä siellä.

Olli Pusa

Silloin Islam oli merkittävä uskonto ja islamilaisessa maailmassa sai ajatella ja tutkia. Sitten uskonoppineet saivat vallattua yhteiskunnan ja alkoi tuhatvuotinen taantumuksen aika. Syytä varoa, etteivät nuo islamistit onnistu samalla tavalla tuhoamaan länsimaisia yhteiskuntia.

Petri Haapa

"Silloin Islam oli merkittävä uskonto ja islamilaisessa maailmassa sai ajatella ja tutkia. "

Ei islamia ollut olemassakaan ennen 600-lukua.

Olli Pusa

Islam on ollut kai n. 1300 vuotta. Ensimmäiset vuosisadat se oli aika menestyvä uskonto, mutta sitten iski taantumus. Opettele laskemaan. Se kannattaa aina.

Petri Haapa

Mitä laskemaan opettelua se tarvitsee , kun tietää, että islam syntyi 600-luvulla?
EDIT: Ai niin 2012-622=1390;-)

Olli Pusa

"Mitä laskemaan opettelua se tarvitsee , kun tietää, että islam syntyi 600-luvulla?"

Jos islamilla on ollut karkeasti n. tuhatvuotinen taantumuksen aika, se on ehtinyt sitä ennen toimia erilaisella tavalla satoja vuosia. Sitten se taantui ja alkoi tuhatvuotinen taantumuksen aika.

Mitäkö laskutaistoa se vaatii? Ei paljoa, ihan koulumatematiikka riittää.

Petri Haapa

"Jos islamilla on ollut karkeasti n. tuhatvuotinen taantumuksen aika, se on ehtinyt sitä ennen toimia erilaisella tavalla satoja vuosia. "

Ei islamilla ole ollut mitään taantumisen aikaa. Arabimaailmalla on - ja islamin vaikutuksesta.

Olli Pusa

"Ei islamilla ole ollut mitään taantumisen aikaa. Arabimaailmalla on - ja islamin vaikutuksesta."

Kyllä se silloin riittää osoittamaan, että islam on jarru yhteiskunnan kehittämisessä.

Tuona isalmilaisen arabimaailman lyhyenä kukoistuskautena oli jonkinlaista tieteen kehittymistä. Toki osa oli pelkkää antiikin tiedon tallentamista ja välittämistä.

Samaa antiikin tiedon välittämistä tapahtui keskiajalla katolisen kirkon munkkien toimesta. He kopioivat antiikin viisaiden juttuja esim. arabialaisista lähteistä, mutta eivät kehittääneet asioita edes samassa määrin kuin arabit. Maailmankuvakin perustui antiikin maailmankuvaan.

Sitten alkoi länsimaiden kehitys ja siitä arabit tippuivat pois.

Mielenkiintoinen tulkinta, että islam ei ole taantunut, vaikka nimenomaan se on taannuttanut kyseiset maat. Siis islamin menestyksen mittari on käännytetyt ihmiset ja hallitut yhteiskunnat, olivat ne miten takapajuisia tahansa. Tästä näkökulmasta kaikissa maissa on syytä toivoa, että "islam ei menesty".

Petri Haapa

"Kyllä se silloin riittää osoittamaan, että islam on jarru yhteiskunnan kehittämisessä."

Nimenomaan, sitä se on, kuten kaikki uskonnot ovat tai ovat olleet.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Kunnon ateistit tietenkin vihaavat kaikkia uskontoja, ja ovat sitä mieltä, että ne ovat myrkkyä tieteelle. Uskonnoissa on kuitenkin eroja. Vallankin suhteessa tieteellisen työn tukemiseen.

Sangen monet kristityt ja juutalaiset tiedemiehet ovat saaneet nobeleita, toisin kuin muslimit.

Esimerkiksi on loistavia nykyisiä matemaatikoita, jotka ovat samalla isopartaisia ortodoksijuutalaisia. Siinä ei juutalaisuus haittaa tieteentekoa.

Islamilaiset maat taas...

Tulee mieleen eräs iranilainen lääketieteellinen artikkeli, aiheeltaan:

"Siemensyöksyjen käyttö tukkoisen nenän avaamisessa."

(Onnistuisikohan iskurepliikiksi baaritiskillä, "Neiti, minulla on hieman tukkoinen nenä...)

Petri Haapa

"Kunnon ateistit tietenkin vihaavat kaikkia uskontoja, ja ovat sitä mieltä, että ne ovat myrkkyä tieteelle. Uskonnoissa on kuitenkin eroja. Vallankin suhteessa tieteellisen työn tukemiseen."

Vihaavat, miten niin? En minä ainakaan uskontoja vihaa, vaikka pidänkin niitä haitallisina tieteen ja rationaalisen ajattelun kehitykselle.

Petri Haapa

"Tulee mieleen eräs iranilainen lääketieteellinen artikkeli, aiheeltaan:

"Siemensyöksyjen käyttö tukkoisen nenjän avaamisessa."

Olikos se nyt J-P Roos joka irvali nykyisen suomalaisen tieteen väitöskirjojen aiheita? Hänen esimerkkinsä niistä vetivät huvittavuudessaan vertoja tälle iranilaiselle lääketieteen artikkelille

Samuli Mikkola

Islamin aiheuttama kuristusote ja taantuminen eivät johdu siitä, että islam olisi jotenkin sen pahempi uskonto kuin muutkaan vaan siitä, että sillä on liian vahva asema yhteiskunnassa.

Euroopassa menestykseen on johtanut nimenomaan uskonnon maallisen määräysvallan riisuminen. Kristinuskossa ja myös islamissa uskova pääsee taivaaseen, vaikka ei asuisikaan maassa, jota uskonnon kuristusote hallitsee myös maallisella tasolla.

Mielestäni on aika huvittavaa, että kun meidän pitäisi elää järjen ja tieteen voiton aikaa, ääriuskonnollisuus onkin yhtäkkiä taas kovassa nousussa.

Jouko Koskinen

"Soon toi etelän metia ..."

Kepu on valtaamassa avainasemia pääkaupunkiseudun medioissa exstallarien atteen hiipuessa ja otteen löystyessä. Velkakriisin ja eläkepommin uhka luo turvaa hakevien mummojen äänillä sille mahdollisuuden. Heille lienee samantekevää onko maapallo pannupitsan vaiko lantun näköinen. Jeesus pelastaa.

Keijo Räävi

Arabit keksivät pyörän ja tislauksen.

Siinä on ihan tarpeeksi meriittejä yhdelle kulttuurille.

Eikä nykyisin arabien tarttekaan keksiä mitään uutta koska heillä on öljy jonka avulla he rahoittavat Suomenkin taloutta.

Petri Haapa

"Arabit keksivät pyörän ja tislauksen.

Siinä on ihan tarpeeksi meriittejä yhdelle kulttuurille.

Eikä nykyisin arabien tarttekaan keksiä mitään uutta koska heillä on öljy jonka avulla he rahoittavat Suomenkin taloutta."

Arabit ovat samanlaisia ihmisiä kuin maailman kaikki ihmiset. Ainoastaan 600-luvulla kehittynyt islaminusko on taannuttanut heidän yhteiskunnallisen ja kulttuurellisen kehityksensä

Susanna Kinnunen

Siis arabit rahoittavat Suomen taloutta??

Arabeja ei oltu keksitty, kun pyörä keksittiin.

Alkovi, alkemia, alkoholi ja Aldebaran. Kyllä arabit joskus olivat edistyksellisiä. Joskus.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Joopa. Pyörä keksittiin ainakin n. 1000vuotta ennen muhammedin syntyä. Siltä ajalta on olemassa pyörin varustettujen ajoneuvojen jäänteitä. Siis paljon ennen islamia tai arabeja.

Lisäksi suunnilleen samalta ajalta on löytöjä niin keski-Euroopasta, Pohjois-Kaukasukselta ja Mesopotamiasta. Vielä varhaisempia pyörälöytöjä on Puolan alueelta. Ks. Wiki-lainaukset alla:

"Evidence of wheeled vehicles appears from the mid-4th millennium BC, near-simultaneously in Mesopotamia, the Northern Caucasus (Maykop culture) and Central Europe, so that the question of which culture originally invented the wheeled vehicle remains unresolved and under debate."

"The earliest well-dated depiction of a wheeled vehicle (here a wagon—four wheels, two axles), is on the Bronocice pot, a ca. 3500–3350 BC clay pot excavated in a Funnelbeaker culture settlement in southern Poland.[4]"

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Valtaosa Suomeen tuodusta öljystä tulee Venäjältä.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Mielenkiintoinen juttu Valtaojalta. Kristinuskon ja erityisesti luterilaisen uskonpuhdistuksen merkityksestä luonnontieteen kehitykselle kannattaa lukea prof. Tapio Puolimatkan kirjoja. Hän sanoo mm.: "Tieteellisen vallankumouksen teoreetikot eivät soveltaneet aikamme ahtaita naturalistisia rajanvetokriteerejä, joissa tieteen ulkopuolelle suljetaan puhe Jumalasta. Esimerkiksi Isaac Newtonin (1634–1727) mukaan tiede perustuu vakaumukseen, että Jumala on luonut maailman, että hän ylläpitää luomakuntaansa ja että sielu on kuolematon" (Puolimatka, Usko, tiede ja evoluutio, s. 328.)

Petri Haapa

Minä ihmettelen, että kaikenlaisia huuhaa-käsityksiä viljelevä Puolimatka voi olla jonkun itseään kunnioittavan korkeakoululaitoksen professori. Taisi saada Skepsis ry:n Huuhaa-palkinnonkin äijä.

Jari Tuomoja

Mm...mielenkiintoinen kommentti. Onhan Suomessakin ministerinä lääkäri nainen joka ei taida uskoa evoluutioteoriaan.

Kristillisen uskon mukaan aurinko kierti maata ja taisi kestää muutama vuosisata ennenkuin kristinusko tunnusti tosiasian. Korjatkaa jos olen väärässä...

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Olet väärässä. Niinpä korjaan. Raamattu ei väitä sen enempää auringon kiertävän maata, kuin maan kiertävän aurinkoa. Raamattu ei ota siihen asiaan kantaa.

Raamatussa kyllä puhutaan auringonnoususta ja auringonlaskusta, ja sellaisinahan auringon ilmaantuminen näkyviin ja painuminen yöksi piiloon näyttäytyy ihmisperspektiivistä.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Pieni tarkennus, nimittäin jos mainitsee, että kyseessä on professori niin on paikallaan myös mainita minkä alan professori on kyseessä. Puolimatka on kasvatustieteen professori.

Petri Haapa

"Pieni tarkennus, nimittäin jos mainitsee, että kyseessä on professori niin on paikallaan myös mainita minkä alan professori on kyseessä. Puolimatka on kasvatustieteen professori."

Nimenomaan. Minua rupesi aikoinaan ärsyttämään hänen indoktrinaation vaikutuksen puhtaaksipesuyritykset. En pystynyt omaksumaan hänen näkökulmaansa ollenkaan, vaikka silloin, en paljon hänestä tiennytkään, eikä hän ollut vissiin edes tuota Huuhaa-palkintoakaan saanut.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Petri Haapa, onpa kätevää sivuuttaa kaikki, mítä Puolimatka kirjoittaa, leimaamalla hänet!

Petri Haapa

Ei häntä tarvitse leimata, kun hän on kirjoituksillaan leimansa ihan itse ansainnut. Ei Huuhaa-palkintoa ihan tyhjästä anneta.

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Minua ei kiinnosta Skepsis ry:n huuhaa-palkinnot. Se on mielestäni yhdenlaista vallankäyttöä sekin. Sano, mikä esim. sitaatissani Puolimatkalta on huuhaata??

Petri Haapa

Tämä: ""Tieteellisen vallankumouksen teoreetikot eivät soveltaneet aikamme ahtaita naturalistisia rajanvetokriteerejä, joissa tieteen ulkopuolelle suljetaan puhe Jumalasta. "

Jumala ympättiin mukaan, koska silloisen yhteiskuntakäsityksen mukaan näin oli toimittava. Kirkko oli yhtä kuin yhteiskunta, Newton aikana eritoten.

Petri Haapa

"Minua ei kiinnosta Skepsis ry:n huuhaa-palkinnot. Se on mielestäni yhdenlaista vallankäyttöä sekin. "

Tietenkin, sillä ovathan mm. Nobel-palkinnotkin tietynlaista vallankäyttöä;-)

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Jari Tuomoja: käsitykseni mukaan se oli varsinaisesti aristotelinen filosofia, joka opetti että aurinko kiertää maata.

Petri Haapa

Ongelma olikin siinä, että kirkko pyrki estämään tieteen kehitystä julistamalla geosentrisen maailmankuvan ainoaksi oikeaksi ja tuomitsemaan tieteen kehityksen tuloksena syntyneet heliosentriset näkemykset kerettiläisinä

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Kristinusko ei ole sama asia kuin jonakin aikana jossakin valtaa pitänyt kirkkokunta.

Kristinusko on sitä, mikä on ilmaistu Raamatussa, ja kirkkokunnat nyt taas pitävät omia kokouksiaan, missä äänestävät "demokraattisesti", mitä mieltä Jumala on ja mikä on "totuus". Kirkkokunnat antavat itse itsensä pyhiksi nimittäen "jumalallisia päätöksiä", mitkä eivät ole olleet sen parempia kuin mitä nyt inhimillinen mutu tuottaa johonkin BB-tekstariäänestykseen.

Niinpä paavinkirkko puhui (inhimillistä) potaskaa, eikä jumalallista kristinuskoa, kinatessaan Galilein kanssa. Niinpä omat piispamme puhuvat inhimillistä potaskaa viritellessään homosuhteista avioliiton-kaltaisia. Mikään ei näy muuttuvan vuosisatojen saatossa. Ihmisen itsensä ylentäminen ja kirkkokuntien Raamatun halveksunta.

Petri Haapa

Oikeastaan vielä pahempia hörhöjä ovat ne jotka kuvittelevat, että heidän oma rakentamansa mielikuvitusmaailmankuva on se oikea kristinusko, josta esim. katolinen kirkko on pahasti poikennut.

Käyttäjän MelleriJrvinen kuva
Melleri Järvinen

Länsimaalaisten ylimielisyys...

Kysy keneltä tahansa muslimilta, onko islamilainen maailma rappetunut. Vastaus on, että ei ole. Länsi on rappeutunut - muslimien mielestä.
Toki kaikilla länsimaisilla mittareilla islamilainen maailma on köykäinen, takapajuinen ja aikaansa jäljellä. Mutta jos se niiden mielestä, jotka siellä asuvat, ei ole, niin mitäs siihen enää sanomaan.

Näiden näkemyserojen takia en usko, että minkäännäköinen dialogi on mahdollista. Islamilaiset eivät ole valmiita muuttumaan, eivätkä länsimalaaiset myöskään. Kompromissit ovat sekä länsimaalaista arvomaailmaa halveeraavia ja samaan aikaan myös muslimien arvomaailmaa halveeraavaa, eli saadaan aikaan lopputulos, jossa kukaan ei ole tyytyväinen.

Pysykööt Mehmedit mekassaan ja Matit makkaraperunoidensa ääressä.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Aiheesta kiinnostuneille suosittelen lukemaan Princetonin emeritusprofessori Bernard Lewisin kirjan "What Went Wrong? - The Clash Between Islam and Modernity in the Middle East.

Alla linkit haastatteluun:

Bernard Lewis: What Went Wrong (1/4)
http://www.youtube.com/watch?v=KPVQVk0T61s

Bernard Lewis: What Went Wrong (2/4)
http://www.youtube.com/watch?v=Gt1DDq_kMRs&feature...

Bernard Lewis: What Went Wrong (3/4)
http://www.youtube.com/watch?v=YxuybDSnAx0&feature...

Bernard Lewis: What Went Wrong (4/4)
http://www.youtube.com/watch?v=MTyxvCJgQoY&feature...

Käyttäjän hlehtone kuva
Hannu Lehtonen

Petri Haapa: käsityksesi siitä, että Jumala olisi "ympätty" mukaan, ei mielestäni pidä esimerkiksi Newtonin kohdalla yhtä faktojen kanssa.
Heliosentrisyys vs. geosentrisyys: room. kat. kirkon suhtautuminen tässä suhteessa mm. Galileihin ei ole puolustettavissa. Viittasin aristotelisen filosofian merkitykseen. Puolimatka sanoo (lainaten erästä tutkijaa), että modernin tieteen synty oli seurausta prosessista, jossa kristillinen Eurooppa vähitellen vapautui aristoteelisista ennakko-oletuksista.
Valtaojan juttu Turkkarissa toi mieleen Puolimatkan teokset. Puolimatka huomauttaa siitä, että on "tosiasia, että modernin tieteen räjähdysmäinen kehitys tapahtui kristillisessä Euroopassa myöhäiskeskiajalla ja uuden ajan alussa. Se ei tapahtunut esim. Rooman valtakunnassa, Kiinassa, Intiassa, Keski-Amerikassa tai islamilaisessa maailmanvallassa..." Ja edellen: "modernin tieteen synty edellytti ratkaisevia muutoksia tieteen perusoletuksissa" (s. 330).

Petri Haapa

"" Ja edellen: "modernin tieteen synty edellytti ratkaisevia muutoksia tieteen perusoletuksissa"

Nimenomaan. Kirkko halusi kynsin hampain pitää kiinni niistä tieteen perusoletuksista, jotka olivat voimassa kirkon syntyaikoihin. Galilein se vielä onnistui torppaamaan, mutta kopernikaanisen vallankumouksen jälkeen tiede meni menojaan.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Länsimaat ovat suosineet diktaattoreja muslimimaissa, jotka ennen länsimaiden alistamia. Diktatuurit eivät ole tieteen ja innovaatioiden kehtoja.

Muslimimaailman bkt saattaisi myös olla parempi selittäjä kuin muslimisuus ja tuohon bkt:n heikkouteen on taas syynä kristityn maailman harjoittama aikaisempi riisto.

Ja kristityn maailman tieteellisen kehityksen taustalla saattaa juuri tuo siirtomaiden riiston tuoma vaurasus.

Kiina ei ole muslimimaa, mutta se on lähes täydellinen innovaatiotyhjiö...

Petri Haapa

"Kiina ei ole muslimimaa, mutta se on lähes täydellinen innovaatiotyhjiö..."

Olen sitä mieltä, että yhden ideologian kyllästämä maa ei kykene tuottamaan tiedettä. Olipa ideologia sitten poliittinen tai uskonnollinen.

Käyttäjän jorkkajaatinen kuva
Jorkka Jaatinen

Kunnon maailmanhalaajan ja itseinhoa ja omien kulttuuristen juuriensa syvää häpeää potevan suviksen tunnistaa viimeistään tuosta "valkoisen miehen taakasta".

Että kyllähän nämä jalot villit olisivat tehneet omista maistaan paratiisin, ellei se valkoinen mies olisi riistänyt. Jaa.

Kun noita siirtomaa-ajoista "vapautuneita" mustia "demokratioita" tai perinnöllisen presidenttiyden arabi-sosialistisia valtioita on seurannut, näyttää kyllä siltä, ettei niiltä onnistu kuin diktatuuri, väkivalta, korruptio, nepotismi, ja paikkojen laittaminen paskaksi. Ja kun paratiisin sijasta on saatu aikaan paskakasa, onkin herännyt innostus lähteä länsimaihin parasiitiksi. Jos ei paratiisi onnistu, niin ehkä parasiitti.

Mutta kun se orjalaivojen terva ja silleen.

Petri Haapa

"Kun noita siirtomaa-ajoista "vapautuneita" mustia "demokratioita" tai perinnöllisen presidenttiyden arabi-sosialistisia valtioita on seurannut, näyttää kyllä siltä, ettei niiltä onnistu kuin diktatuuri, väkivalta, korruptio, nepotismi, ja paikkojen laittaminen paskaksi."

Kyllähän kirkon voimalla on saatettu paskaksi montakin vanhaa kulttuuria aina konkvistadorien ajoista lähtien. Tai kyllähän ristiretketkin olivat sitä järjetöntä tuhoamista ja tappamista Jumalan nimessä. Arabimaiden onneksi Saladin teki sille stopin.

Simon Wahlroos

Viimeisin arkeologinen tieteellinen tutkimus todistaa että Konqvistadorit eivät koskaan olisi kyenneet kirkon voimalla laittamaan paskaksi korkesti sivistynyttä Inka-valtiota, vaan se tekivät muut intiaani heimot, jotka liittoutuivat kierosti manipuloivien konkistadorien kanssa vihaamaan, panettelemaan ja tappamaan intiaaniveljeskansaansa.

Jos Räsäsen tukemana Soini kunnostautuisi ja tekisi siitä uskonnollisesta valloitustuspolitiikasta "stopin" eli lopun läskisesti hytkyvällä persuarmeijallaan, niin Soinista leimattaisiin kaikkien kammoama rasisti-Hitler eikä mikään sankari-Salladin, vaikka toimittaisikin täysin samaa virkaa.

Käyttäjän JaliKarjalainen kuva
Jali Karjalainen

No Valtaojalla on paljon hyviä kirjoja, joita meilläkin kotona on ja Valtaoja voisikin lukea jos googlaa sanalla Gustav Johansson--of FKF, nii siellä kerrotaan arkkipiispa JOhanssonin Turun Tuomiokirkossa tapahtuneesta enkeli-ilmestyksestä, josta Johansson kirjoitta oman kokemuksena

Käyttäjän JaliKarjalainen kuva
Jali Karjalainen

Arkkipiispa Gustav Johansson, 1920 Turku

Toimituksen poiminnat