Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

Näin äänestät vaalipäivänä kahdesti

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on helppo äänestää kahdesti, jos vain on riittävän härski ja asuu suurella paikkakunnalla, jossa ihmiset eivät tunne toisiaan. Näin se käy:

 

1. Käy äänestämässä normaaliin tapaan aamupäivällä, noin tunti vaalihuoneiston aukeamisen jälkeen. Tällöin töissä on vain vaalilautakunnan aamuvuoro. Kun äänestät, vaalilautakunnan jäsen merkitsee vaaliluetteloon nimesi kohdalle vinoviivalla, että olet käyttänyt äänioikeutesi.

 

2. Käy äänestämässä uudestaan illansuussa. Jos mahdollista, valitse hetki jolloin vaalihuoneistossa on jonoa. Kun esität henkilöllisyystodistuksesi, vaalivirkailijan pitäisi huomata nimesi kohdalta vaaliluettelosta, että sinut on jo merkitty äänestäneeksi. Tässä vaiheessa tarvitaan kylmähermoisuutta. Jos pystyt vilpittömän oloisesti selittämään, että et ole vielä äänestänyt, vaalivirkailijat ovat taipuvaisia tulkitsemaan että aamupäivän vuoro on tehnyt virheen vaaliluetteloa täyttäessään. Vaaliluettelossa on nimittäin kymmeniä sivuja nimiä kapein rivivälein. Virheiden tekeminen luetteloa merkittäessä on erittäin helppoa ja kaikki vaalilautakunnan jäsenet tietävät, että virheitä väistämättä tulee. Niinpä vaalivirkailijoilla on mielessään valmis skeema - että kyseessä on virhe - johon he uskovat, ellei ole painavaa syytä uskoa toisin. Lisäksi pystyt hyödyntämään sitä tosiseikkaa, että kukaan vaalilautakunnan jäsen aamuvuorosta ei ole illalla paikalla todistamassa, että käyt paikalla jo toista kertaa. Oikeusministeriön vaaliohjeissa myös painotetaan äänestysoikeuden olevan perustuslaillinen oikeus, jonka kieltämiseen tulee olla vahvat perusteet. Vaatii vaalilautakunnalta melkoista rohkeutta kieltää kansalaista äänestämästä. Helpompi tapa on päästää henkilö läpi kuin käydä läpi prosessia, mikä siitä seuraisi. Social engineering 1 on 1.

 

3. Näin ollen mitä luultavimmin asia ohitetaan lautakunnassa pienen hämmennyksen jälkeen kirjoitusvirheenä luettelossa, sinä saat toisen äänestyslipun ja pääset käyttämään äänioikeutta kahdesti. Kyseessä on tietysti rikos, eikä tämän blogikirjoituksen tarkoitus ole yllyttää rikokseen. Tarkoitus on herättää keskustelua vaalijärjestelmän luotettavuudesta. Sain kipinän blogin kirjoittamiseen luettuani piraattipuolueen Ville Hautakankaan blogin, jossa hän kehui paperista vaaliluetteloa ja sen luotettavuutta. Tosiasiassa paperinen vaaliluettelo on erittäin virheherkkä ja ongelmatilanteessa vaalivirkailijat - ihmiset - ovat aina herkempiä uskomaan virheeseen kuin vaalimanipulaatioon. Paperiluettelo siis mahdollistaa helpohkon vaalivilpin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Paljon helpompi ja moraalisesti kannatettava tapa on herättää nukkuva/nukkuvia.
Moninkertaistat äänesi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen itse vastaavissa tilanteissa aina luottanut kirjanpitoon, enkä ole päästänyt ketään äänestämään kahteen kertaan. Harvemmin tuollaisia yrityksiä tulee. Ei kannata kokeilla, jos ei halua sakkoja tai vankilaan.

Timo Ylimäki

Ja milläs perusteilla sitä sinne vankilaan määrättäisiin jos ei voida mitenkään pitävästi todistaa onko kyseinen henkilö käynyt äänestämässä?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän se on usein helposti osoitettavissa. Ennakkoon äänestäneet on merkitty vaalilistaan etukäteen rastilla. Jos joku väittää, ettei ole äänestänyt ennakkoon ja rasti löytyy, otetaan yhteyttä keskusvaalilautakuntaan ja selvitetään asia sitä kautta.

Vaalipäivänä kerätään jokaiselta äänestäjältä äänestysilmoituslappu. Jos lappua ei ole mukana, kirjoitetaan äänestäjän nimi ylös erilliselle lapulle ja se laitetaan äänestysilmoituslappujen joukkoon. Jos tulee ongelmatilanne, kaikki aiemmin äänestäneet voidaan tarkastaa katsomalla läpi nämä talteen laitetut laput. Iso työhän siitä helposti tulee mutta turha kuvitella, että mitään tarkistusmekanismeja ei ole ja homma toimisi luottamuksen varassa.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen Vastaus kommenttiin #4

Kukaan ei käytännössä tee tuota ylimääräistä lapputyötä eikä keskusvaalilautakunta sitä edellytä.

Timo Ylimäki Vastaus kommenttiin #4

tuohon prosessiin mahtuu vieläkin väliin se inhimillinen virhe.
Jos siihen virheeseen on mahdollisuus, ei ole mahdollista tuomita, koska rikosta ei voida näyttää toteen.

Toimituksen poiminnat