Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

Miksi Stauffenberg asetti vain yhden räjähteen?

Eversti von Stauffenberg yritti salamurhata Adolf Hitlerin 20.7.1944. Hänen asettamansa pommi räjähti, mutta sen teho ei riittänyt surmaamaan Hitleriä, joka selvisi pienin vahingoin. 

 

Syitä tehon riittämättömyyteen ja murhan epäonnistumiseen on useita, mutta yksi niistä herätti kiinnostukseni, kun perehdyin asiaan. Stauffenbergillä oli mukanaan kaksi kilon painoista räjähdettä, joista hän käytti vain yhtä. Lukemani mukaan, jos räjähdettä olisi ollut kaksi kiloa, Hitler ei olisi voinut selvitä. Miksi Stauffenberg siis jätti toisen räjähteen käyttämättä?

 

Saamieni tietojen mukaan tämä johtui kiireestä. Palaveria, jossa pommi oli tarkoitus räjäyttää, oli aikaistettu. Tämän vuoksi Stauffenbergillä ei ollut aikaa asettaa aikasytytintä kuin toiseen räjähteistä. Toisen, käyttämättömän, Stauffenbergin adjutantti hävitti heittämällä sen pois autosta pakomatkalla lentokentälle.

 

Ihmetykseni on kuitenkin edelleen suuri. Miksi Stauffenberg ei asettanut toista räjähdettä salkkuunsa sen viereen, johon hän ehti asettaa sytyttimen? Miksi hän jätti toisen räjähteen pois? Kaiken järjen mukaanhan jos yksi räjähtää, se räjäyttää samalla toisenkin. Sillä vaikka Stauffenberg olisi ehtinyt virittää molemmat räjähteet, sytyttimien mekaanisista ominaisuuksista johtuen toinen olisi kuitenkin räjähtänyt ennen toista. Eli kahdella sytyttimellä olisi merkitystä lähinnä siltä kannalta, että 1) toinen toimii, jos toinen on "suutari" ja 2) käyttämällä kahta sytytintä räjähdys tapahtuu aikaisemmin kuin yhtä sytytintä käyttämällä. Vain toinen sytyttimistä lopulta vaikuttaa räjähdykseen.

 

Tietääkö joku tästä salamurhasta enemmän yksityiskohtia? Stauffenbergin päätös käyttää vain yhtä räjähdettä vaikuttaa järjenvastaiselta, ellei ole jotain seikkaa, jonka olen jättänyt huomioimatta. Kuitenkin kaikesta mitä olen Stauffenbergista lukenut, olen saanut käsityksen että hän oli äärimmäisen kalkyloiva ja määrätietoinen toimija, joka ei epäröinyt tekemisiään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Stauffenberg oli sotainvalidi. Hän oli menettänyt useita sormia. Pommit piti virittää rikkomalla niiden räjäytinlasikapselit pihdeillä, joiden käyttäminen oli hänelle vaivalloista hänen vammoistaan johtuen.

Stauffenberg kunnianmiehenä halusi tehdä tämän itse, vaikka hänen adjutanttinsa olisi siihen pystynyt paremmin. Hän ehti virittää ensimmäisen pommin, mutta sitten tuli joku ulkopuolinen paikalle, ja niin salkkuun päätyi vain viritetty pommi johtuen ilmeisesti hämmennyksestä. Mielestäni Stauffenberg oli yksinkertaisesti liian pedantti.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Pitää muistaa se mahdollisuus, että ensimmäinen pommi olisi toiminut toisen laukaisimena. Stauffenberg ei ajatellut tätä. Toinen ongelma olisi ollut se, että Stauffenbergille laukun, jossa oli kilon pommeja kaksi kappaletta oli juuri hänen vammoistaan johtuen vaikeata. Tuossa tilanteessa Stauffenberg ei saanut herättää Hitlerin henkivartijoiden mielenkiintoa. Jos joku tarkastaisi Stauffenbergin salkun, niin koko hanke kuivuisi kokoon ja Stauffenberg päätyisi teloituskomppanian eteen.

Toni Lahtinen

Näin äkkiseltää tulee mieleen tilanteen aiheuttama stressi, joka häiritsee rationaalista ajattelua.

Topi Alansuo

Tarinasta on parempi saksalainen elokuva, jossa tuota latingin tekoa kuvattiin pitempään.
Todennäköisimmältä tuntuu kiireestä johtuva ajattelemattomuus.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Lukemani mukaan osa ongelmasta oli se että Stauffenberg ja muut salaliittolaiset olivat korkea-arvoisia upseereita ja virkamiehiä, eikä heillä ollut paljon, jos lainkaan, kokemusta räjähteitten valmistuksesta tai tappohommista yleensäkään. Eivät yksinkertaisesti osanneet valmistaa tappavaa pommia.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Stauffenbergin käyttämät pommit olivat saatu englantilaisilta.

Topi Alansuo

Stauffenbergillä oli kolme toimivaa sormea ja hampaat joilla toimia.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Asiaan vaikutti sekin, että pöydässä oli kuulemma ikään kuin väliseinä poikittain lattiaa vasten, ja se suojasi Aatua.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Totta, niin kuin kirjoitin, oli muitakin tekijöitä, mutta mikäli räjähdettä olisi ollut 2 kg, se yksinään olisi riittänyt tappamaan kaikki huoneessa olleet henkilöt riippumatta näistä muista tekijöistä.

Edelleen olen tästä hieman hämmentynyt ja olisi kiva tietää asiasta lisää. Stauffenbergin vammat vaikuttivat siihen, että hänen oli vaikea asettaa sytytintä räjähteeseen. Vaikea uskoa, ettei hän olisi ehtinyt asettaa molempia räjähteitä salkkuun.

Stauffenberg ja muut salaliittolaiset olivat toki korkea-arvoisia upseereita, mutta ainakin Stauffenbergillä oli huomattavaa rintamakokemustakin. Pommin virittäminen olisi pitänyt olla hänelle helppoa, sillä siihenhän tarvittiin vaan kynäsytyttimen päädyn taittaminen ja sytyttimen työntäminen räjähteeseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hitlerillä kävi todella moukan tuuri tässä attentaatissa. Katso Wikipedian kuva pommin sijainnista:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hein%C3%A4kuun_20._p%...

Toimituksen poiminnat