Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

Liivijengit, a-stream ja pelko

Katsoin perjantain A-streamin Yle Areenasta. Studiossa oli kaksi liivijengiläistä ja kaksi poliisia. Liivijengiläiset vakuuttivat, että he kuuluvat vain viattomiin moottoripyöräkerhoihin, joiden jäsenistä jotkut tosin ovat joskus tehneet jotain rikoksia. Ei tässä mitään, mutta siitä hämmennyin että poliisitkin hyssyttelivät asiaa ja sanoivat etteivät nämä liivijengit nyt sinänsä ole mikään ongelma. Että ei pitäisi tätä nyt liioitella ja erityisesti pitää varoa leimaamasta rehellisiä moottoripyöräkerhoja, jotka käyttävät liivejä.

 

Välillä poliisit vähän hämmensivät väliin, että ihmiset pelkäävät liivijengiläisiä. Mutta miksi pelkäävät?

 

No ehkäpä siksi, että nämä Bandidokset ja Cannonballsit eivät oikeasti ole mitään moottoripyöräkerhoja. Ne ovat rikollisjärjestöjä. Kerhojen suoranainen jäsenyyden ehto on vakavat rikokset, usein väkivaltarikokset.

 

Minua nämä jengit huolettavat. Erityisen vastenmielinen uutinen oli Lokapoikien jutun yhteydessä tapahtunut tärkeän todistajan väkivaltainen uhkailu. Ihmettelen, miksi poliisi Jari Aarnio vähätteli tv-lähetyksessä näiden jengien aiheuttamaa uhkaa. Aarnio kehui, että meillä asiat ovat hyvin ja sivullisiin ei kohdistu uhkaa. Sehän tässä juuri on vaarallista, että rikollisjärjestöjen levittäessä lonkeroitaan kaikkialle yhteiskuntaan on aina vaan todennäköisempää, että tavallinen kansalainen joutuu heidän kanssaan tekemisiin. Esimerkiksi aivan tavallisen taloyhtiön hallituksen jäsenet tai isännöitsijä voivat tietämättään joutua tekemisiin urakoitsijan kanssa, jonka omistus on liivijengiläisten käsissä. Tällainenkin tapaus on jo ollut, että isännöitsijää oli uhkailtu taloyhtiön pidätettyä maksueriä urakan viivästymisen vuoksi.

 

Toivoisin poliisilta vähän vakavampia kannanottoja kuin ihmeellistä hymistelyä rikollisten kanssa studiossa. Alkaa näyttää siltä, että jos tavallinen kansalainen joutuu liivijengin tähtäimiin, poliisista ei ole paljon apua. He tutkivat vasta, jos rikos on jo tapahtunut. Lopulta tuomiot ovat aivan mitättömiä, suorastaan törkeän halveksuvia aiheutettuun tuskaan ja kärsimykseen nähden:

http://www.hs.fi/kotimaa/Aseistautuneet+jengil%C3%A4iset+uhkailivat+Lokapoikien+ymp%C3%A4rist%C3%B6jutun+todistajaa+/a1357804840930

 

3 kk ehdollista! Vielä muutettuna muutaman tunnin yhdyskuntapalveluksi.

 

Sairasta. Ja surullista.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ruotsissa asiaa hyssyteltiin ja vähäteltiin, kunnes huomattiin että ongelma oli lähtenyt käsistä eikä sille voitu enää oikein tehdä sitä mitä olisi haluttu. Lähde: Kirja "Svensk maffia" http://sv.wikipedia.org/wiki/Svensk_maffia

Toki Suomessa pitää toistaa Ruotsin virheet?

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Siltä näyttää. Meillä ei myöskään ole minkäänlaista todistajiensuojelua, koska mehän ollaan tällainen lintukoto.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Todistajia tultanee meilläkin suojelemaan, sillä mahdollista lienee lähiaikoina saada sellainen lainsäädäntö jotta voi todistaa anonyymina. Miten se käytännössä toteutetaan ei liene vielä toteutusasteella.

http://eok.fi/eok/index.php?option=com_content&tas...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ote kirjasta:

"Arkanin ryöstöretki Ruotsissa aiheutti sen, että monet jugoslaavirikolliset alkoivat tähyillä pohjoiseen. Ulkomaille levisi kuva maasta, jossa oli rahakkaita pankkeja, huonot turvatoimet ja armelias oikeuslaitos."

Näin siis kannattaa toimia jos haluaa ulkomaisia rikollisjärjestöjä Suomeen.

Taisto Merilä

Johan ne ovat täälläkin häärineet jo parisenkymmentä vuotta. Taustalla olevat eivät tosin liivejä käytä.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hyvä ja tärkeä kirjoitus, Henri Mikkonen!!!

Jari Reinikka

Kaikki rikollisuus on tuomittavaa, mutta oletteko ikinä ajatelleet siltä kannalta, että nämä kotimaiset kerholaiset estävät kenties kansainvälisiä ja vielä enemmän sattumanvaraisempaa väkivaltaa käyttävien jengien rantautumisen Suomeen? Oliskohan tässäkin poliiseilla kenties ideana päästä ns. helpommalla, kun tietävät kenen kanssa ovat tekemisissä?

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

En usko, että muutama viiksivallu estää yhtään mitään. Aiheuttavat pelkoa ja hämmennystä eniten siellä, missä on lauhkeita helppoja ihmisiä.

Jari Reinikka

Selvä. Ainakin Black Cobrasin rekrytointi Suomessa taisi loppua ennen kuin se kerkisi kunnolla edes alkamaan. Eikä meillä ole muutenkaan sisäsyntyisiä ns. katujengejä samassa määrin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni Vastaus kommenttiin #10

Se on hyvä, mutta en laske minkään kotomaisten jengien ansioksi. Ei yksi pääsky kesää tee. Jos esimerkiksi viisumivapaus Venäjän kanssa astuisi voimaan (mitä itse kannatan ja en kannata) ja tapahtuisi eräänlainen Pandoran ilmiö, sanoisin aika varmana, että meidän liivijengimme painuisivat maan alle - ei pakoon poliisia, vaan uusia tulokkaita.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #13

Juu u, tämä on sinun mielipiteesi/näkemyksesi asiasta. Jokin syy kuitenkin varmaan selittää poliisien sievistelevän asenteen. Oli miten oli.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

Se poliisi, joka oli sovitteleva, ei varmaan halunnut vaikeuttaa omaa työtään tarpeettomasti, joten ihan ymmärrettävää vetää lievempää linjaa. Mutta voihan siinä olla sitäkin että se oikeasti haluaa pitää nykyisen tilanteen tällaisena, kuka tietää.

Kari Tolvanen oli taas jyrkempi ja halusi että yhteiskunta vaikeuttaa jengien asemaa. Lainsäätäjäksi ymmärrettävä linja. Toki jengien asemaa voisi vaikeuttaa yleisellä tasolla (kaikkien samaan aikaan).

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #19

Tai sitten koittaa pyrkiä kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa jengiytyminen on vähäistä. Se voisi olla esimerkiksi sellainen yhteiskunta, jossa ei tarvitse etsiä "sijaisperheitä" ja hyväksyntää kodin ulkopuolelta, jossa hyvin harva syrjäytyy ja jossa kokee olevansa turvassa.

Jengiytyminen ja radikalisoituminen tapahtuu samalla lailla kaikille. Aseman vaikeuttaminenkin on vähän näpertelyä ja todennäköisesti jälleen kerran osuu kovimmin niihin, jotka eivät ole millään lailla vastuussa liivijengeissä esiintyvästä rikollisuudesta. "Mopokerhoja" on vaikka kuinka paljon ja liivit ovat osa sitä kulttuuria.

Tavan tallaajilla on ymmärtääkseni hyvin vähän pelättävää liivimiesten taholta ja ne rikolliset, jotka niissä porukoissa majailevat ovat käsittääkseni enimmäkseen ammattilaisia. Se on heille bisnestä ja jos siinä ei ole mukana, heitä tuskin kiinnostaa mitä kukakin duunailee.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #22

"Tai sitten koittaa pyrkiä kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa jengiytyminen on vähäistä."

Tähän varmasti pyritäänkin, mutta tässäkin lienee eri käsityksiä hyvistä keinoista (vrt. maahanmuuttokeskustelu, kaikki pyrkii hyvään mutta keinot vaihtelee).

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #10

Heippa Teemu ja Jari, jos ette ole lukeneet Supon vuositaisia raportteja viimeisen 15 vuoden ajalta, vilkaiskaa kommentti 42.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #43
Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Ehdottaisin Moottoripyöräjengin ja Poliisin välille sopimusneuvotteluja, samoin kuin Työnantajien ja Työntekijöiden välillä on.

Sovittaisiin jotakin vaikka että "Saatte olla pitkäpartaisia ja ajella kaupungin läpi ilman äänenvaimenninta, jos liivissä lukee Prospect, kerran kuukaudessa.
Kunhan hoidatte sen huumeidenvälityksen hienosti ja eettisesti mitäolisikaan, koska aina niitä narkkareita löytyy. Ettei mikään kansainvälinen mafia tule meille."

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kyllä Jari Aarnio selvästi sanoi, että ovat erittäin läheisissä tekemisissä. Päivittäin. Miehet ovat jatkuvassa seurannassa. Kyllä he henkilökohtaisesti toisensa tuntevat.

Niinhän se ennen sitä KRP:n miesten ja Jari Aarnion syytteitä aiemmin taisi toimiakin... hehe.

Lauri 'Late' Johanssonille Tolvanen tosin totesi puhelimessa, että mulla on enemmän äijiä ku sulla. Tämä tuli telkusta.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Sulla menee puurot ja vellit sekaisin. Linkissäsi oleva United Brotherhood ei ole moottoripyöräkerho.

"No ehkäpä siksi, että nämä Bandidokset ja Cannonballsit eivät oikeasti ole mitään moottoripyöräkerhoja. Ne ovat rikollisjärjestöjä. Kerhojen suoranainen jäsenyyden ehto on vakavat rikokset, usein väkivaltarikokset"

Jos esittää tälläisiä väitteitä niin olisi varmaan hyvä esittää jotain perusteita, joille nämä väitteet pohjautuvat. Kerrohan tarkemmin noista jäsenyyden ehdoista.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Miksi nämä moottoripyöräkerholaiset tappavat toisiaan ("Liivijengien historia Suomessa")?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Niin miksi ihmiset tappavat toisiaan? Jos Overkiil MC perustettiin kahdeksankymmentäluvun lopulla niin pauttirallaa 25 vuodessa on kuollut (linkkisi mukaan) 4 henkeä tapauksissa joissa ampuja, että uhri on kuulunut moottoripyöräkerhoon.

Vuonna 2012 Suomessa tapettiin googletuksen tapettujen ihmisten keskiarvo oli 137 eli 2.5 henkeä per 100000 asukasta. Joten tässä(kin) valossa on hiukan ylimitoitettua puhua, että moottoripyöräkerholaistet tappavat toisiaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #23

No, ehkä jollain on tästä tietoa, luulisin että todisteeksi riittäisi 1 (tai muutama, jos 1 ei vielä riitä) rikos mikä on tehty jengin nimissä.

Miten olisi tämä: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/447809/Velka+siir...

Ilmeisesti väität että tätä ei ole tehty jengin nimissä, vaan "yksilöinä"?

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #24

Älä väistele. Sanoit, että moottoripyöräjengiläiset tappavat toisiaan ja itse laitoit vielä mukaan linkin, joka näyttä että 25 vuoden aikana on ollut neljä tapausta joissa moottoripyökerholainen on ampunut toisen saman alan harrastajan.

Ei minulla ole väittämiä, teillä niitä on ja koitan selvittää onko niissä perää vai ovatko ne pelkkää hysteriaa. Tähän menessä on pakko kallistua jälkimmäiseen. Varmasti moottoripyöräkerhoissa on ihmisiä, jotka tekevät rikoksia. Mutta väite, että moottoripyöräkerhot olisivat rikollisorganisaatioita on tuulesta temmattu.

Yhtä hyvin voisi sanopa, että moottoripyöräkerhot ovat hyväntekeväisyysjärjestöjä http://kaaoszine.fi/8th-goodwill-party-jarjestetaa...

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #26

Ei minulla ole tähän hätään todisteita siitä että ne tapot/murhat on tehty jengin toimesta (eikä yksilöinä), mutta voi olla että jossain on, poliisilla. Ehkä ei ole, koska KKO kai päätti että Bandidos ei ole rikollisjärjestö (toisessa tapauksessa).

- Hovioikeus oli päättänyt toisin:
"Hovioikeus oli katsonut, että huumerikokset oli tehty vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä ja kovensi tuomittuja rangaistuksia sen perusteella."

- KKO:
"Oikeuskäsittelyssä jäi oikeuden perusteluiden mukaan todistamatta, että kerhot olisivat ”rikoslaissa tarkoitetulla tavalla järjestäytyneet vakavien rikosten tekemistä varten”."

"Korkein oikeus totesi, ettei asiassa ole näytetty toteen, että vastaajien rikokset olisi tehty kerhojen nimissä tai lukuun esimerkiksi kerhojen tunnuksia hyväksikäyttäen."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/113117-poliisi-tod...

Joo, onhan tuota vaikea näyttää varmaan toteen.

Laitoin tuon yhden linkin sen takia, että siitä sai sen kuvan että rikos olisi tehty järjestön nimissä. Ei se siis mitään väistelyä ollut.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #26

Tuli nyt vasta mieleen, että mites se sota, missä ammuttiin singolla toista jengiä/jengiläisiä/kerhotiloja? Yksittäisiä taistelijoita?

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #28

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_romanit#Romani...

Pitäisikö kieltää heiltäkin poikkeava pukeutumista, he ovat myös jonkun mielestä pelottavia, tappavat toisiaan, ja syyllistyvät rikoksiin.

Vai olisiko sittenkin järkevämpi lähtökohta, että jokainen vastaa omista teosta yksilönä, ei ole kovin järkevä syyllistää koko yhteisö, jos joku yhteisön jäsen mokaa.

Tästäkin kommenttiketjussa saa jonkunlainen käsitys siitä, miten itseään suvaitsevaiseksi kokevaksi muuttuvat suvaitsemattomaksi jonkun median ja osittain virranomaisten luoman hysterian takia.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #30

FvW: "Vai olisiko sittenkin järkevämpi lähtökohta, että jokainen vastaa omista teosta yksilönä, ei ole kovin järkevä syyllistää koko yhteisö, jos joku yhteisön jäsen mokaa."

Aivan samaa mieltä. Jos esimerkiksi yksittäiset somalit raiskaavat, ei siitä pidä syyllistää koko somaliyhteisöä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #36

Minulla tuli mieleen tuon ohjelma aikana, miten olisi suhtautumista, jos samalla tavalla puhuttaisiin mamu- tai somalijengeistä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

Ei ole järkevä lähtökohta, koska jengiä käytetään painostuskeinona, "taustavoimana", sieltä tulee se voima mikä jengillä on.

Riskinä tässä on mm. jengien kasvaminen isommiksi. Tämän takia levittäytyminen on huono asia - siis vaikka tyypit olisivat jo olleet olemassa, niiden liittyminen isompaan jengiin voi tehdä niistä vaarallisempia (riippuen tietenkin siitä että käyttävätkö he asemaansa jotenkin hyväkseen).

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

"Pitäisikö kieltää heiltäkin poikkeava pukeutumista"

Ei tässä nyt ole pukeutumisesta ollut kysymys, vaan näistä rikoksista. Saavat pitää minun puolestani liivejä. Se oli Tolvasen kannanotoissa se kohta mistä en ollut täysin samaa mieltä. Tämä ei ole ole minusta oleellinen asia.

"Minulla tuli mieleen tuon ohjelma aikana, miten olisi suhtautumista, jos samalla tavalla puhuttaisiin mamu- tai somalijengeistä."

Pitäisi tutkia mitä se laki sanoo näistä koventamisperusteista, mutta saattaisihan ne päteä näihinkin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi Vastaus kommenttiin #28

Nyt vasta tuli mieleen? Se tapaushan oli jo linkissäsi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #32

Kyllä, mutta siinä oli kaikkea muutakin. Jäi huomioimatta erityisesti tämä "sota".

Onko sinulla siihen mitään vastausta?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #32

Ihmettelen näitä suosittelijoita. Perustelin asiani, en saanut vastausta, silti suosittelijoita ilmenee näihin viesteihin jotka jo kumosin.

Mitä järkeä suositella viestejä joihin on tullut jo perustellut vastaukset, joihin ei ole osattu vastata?

"Yhtä hyvin voisi sanopa, että moottoripyöräkerhot ovat hyväntekeväisyysjärjestöjä"

Onko nämä jotenkin toisensa poissulkevia asioita? Eikö rikollisjärjestö voi harjoittaa hyväntekeväisyyttä (PR-syistä)?

Martti Kauppila

Miksi aikuisilla miehillä pitää olla jotkut hemmetin jengiliivit päällä. Minusta nuo mp-kerhoilijat vaikuttivat suhteellisen yksinkertaisilta kavereilta.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Tämähän tuli kuin tilauksesta: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/57283-poliisin-suu...

Ehkä kohta olemme viisaampia.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

KRP: Jengit kiristävät yhä useampia yrittäjiä

"Keksitään velka syystä tai toisesta, ja sitä sitten peritään, kertoi Karvonen Ylen aamu-tv:ssä lauantaina."

Toimituksen poiminnat