Henri Mikkonen Pienen miehen asialla

Tietulleista tehdään Nokialle bisnestä - kansa maksaa

Liikenneministeri Merja Kyllönen on iskenyt jälleen. Kyllönen valjasti Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan pohtimaan tiemaksujen tulevaisuutta Suomessa. Kyseessä on potentiaalisesti katastrofi suomalaiselle autoilija-veronmaksajalle.

Merja Kyllönen ei ole peitellyt haluaan panna autoilijat lisäveroille tavalla tai toisella. Kyllönen onkin ollut ehtiväinen lyhyellä ministerinurallaan. Tässä listattuna lyhyesti muutamia hänen aloitteitaan:

  • Kovempia rangaistuksia autoilijoille. Tässä Kyllönen noudattaa Suomessa hyväksi koettua linjaa, jossa valtioneuvoston jäsenet antavat julkisuuden kautta ohjeita riippumattomalle oikeuslaitokselle.
  • Promilleraja 0,2:een. Tässäkin yhteydessä Kyllönen koki tarpeelliseksi ohjeistaa tuomiolaitosta. Kyllönen kannattaa myös ajatusta, että tulevaisuudessa jokaisessa suomalaisessa autossa olisi alkolukko.
  • Kilometrikorvaukset alas. Merja Kyllösen mielestä kilometrikorvaukset ovat osittain hämärää palkanmaksua ja osittain tarpeetonta yksityisautoilun tukemista.
  • Kyllönen on myös linjannut yleisemmin liikennepoliittista ohjelmaansa julkisesti. Siihen ohjelmaan kuuluu julkisen liikenteen suosiminen ja ennen kaikkea autoliikenteen maksurasituksen kasvattaminen.

Miksi Jorma Ollila tietullityöryhmän johdossa on potentiaalinen katastrofi suomalaiselle autoilijalle? Ollila nauttii edelleen Suomessa jonkinlaista puolijumalan asemaa, vaikka hänen näyttönsä bisnesguruna ovatkin haalistuneet Nokian syöksykierteen myötä. Ollilan puheet otetaan vakavasti - häntä pidetään uskottavana. Tällainen ihminen tiemaksujen mannekiinina on äärimmäisen vaarallinen, koska Ollilalla on vieläpä oma lehmä ojassa.

Jorma Ollilan mieltä kalvaa, että hänen perinnökseen on jäämässä Nokian historiallinen romahdus. Tämän romahduksen hän haluaisi paikata hankkimalla Nokialle uutta liiketoimintaa satelliittipaikanteisessa tietullibisneksessä. 

Miksi ihmeessä tietullien tarpeellisuutta valittiin selvittämään henkilö, jonka johtama firma tekee bisnestä mobiililaitteilla ja satelliittipaikannuksella? Mitä hyötyä on selvityksestä, jonka vastaukset on pelkällä selvitysmiehen valinnalla jo ennalta sinetöity?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Kyllöseen en ota kantaa koska mielipide sen daamin touhuista olisi painokelvotonta, mutta pakko tehdä vähän korjauksia.

Ensinnäkin Ollila ei ole enää kauan Nokian hallituksessa sillä kohta Ollilan aika siellä loppuu ja Silasmaa on muistaakseni nousemassa ruoriin. Toisaalta Ollilan suhteesta Shelliin kannattaisi olla enemmän huolissaan koska homman onnistuessa bensan kulutus laskisi ja osakkaat eivät välttämättä tykkäisi =)

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Ollila on vielä toistaiseksi Nokian puheenjohtaja. Puheenjohtajan vaihdosta päättävä yhtiökokous pidetään vasta toukokuussa.

On virheellistä ajatella, että ihmisen sidos vanhaan organisaatioonsa katkeaisi samana päivänä, kun virka tai tehtävä päättyy. Ollila on Nokian mies vielä vuosia senkin jälkeen, kun hänen puheenjohtajan toimensa on loppunut. Ei Ollilan ole rahan takia tarvinnut Nokian eteen tehdä töitä enää yli vuosikymmeneen. Kyseessä on muunlainen motivaatio. Tosin, Ollila omistanee silti merkittävällä summalla Nokiaa myös jatkossa, mikä voisi jo sinällään tehdä hänestä esteellisen Nokian bisnestä edistävän tekniikan selvitysmieheksi.

Suomessa on vallalla merkillinen käytäntö siirtyä vaikutusvaltaisilta paikoilta suoraan kyseenalaisiin lobbaritehtäviin. Lipponen lähti pääministerin ja puhemiehen tehtävien jälkeen vieraan vallan energiainfrastruktuurihankkeen puolestapuhujaksi. Entinen pääministeri Vanhanen siirtyi päivänpolitiikan jätettyään perheyritysten (kuten Kone, Myllykoski ym.) edunvalvojaksi. Ollila on vain viimeinen esimerkki pitkässä jatkumossa.

Muualla läntisessä Euroopassa entiset valtiomiehet ja yritysjohtajat ovat yhteiskunnallisesti arvostettuja ajattelijoita ja hyväntekijöitä, jotka eritysesti varovat sekaantumasta edunvalvontatoimintaan.

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Kirjoittaja on täysin oikeassa toiminnan motiiveista. Kaikilla Suomessa suunnitteilla ja käytössä olevilla rajoituksilla ja verotuksella pyritään ohjaamaan tulovirtoja poliittisten tahojen lähellä oleville intressipiireille. Ne on naamioitu vasemmistolaisen liturgian mukaisesti hyvinvoinniksi.

Anis Harran

Altti sanookin sen aivan oikein (kuten myös blogisti). Lisäksi tämä poliittis-byrokraattinen eliitti siirtelee valtavia määriä verotuksella kerättyä kansalaisten rahaa konsulttipalkkioina itseään lähellä oleville henkilöille ja intressipiireille.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Linkkisi takana on sen verran raskasta foliohattuilua, että antanet anteeksi jos jätän sen lukematta.

Toimituksen poiminnat